Skönheten och odjuret (hö) Luke Evans och Josh Gad (vä) Foto: Disney/ MARIO ANZUONI/ TT

Ryssland ska visa Skönheten och odjuret – med åldersgräns

Uppdaterad
Publicerad

Förra veckan kom nyheten att Disney för första gången gestaltar en homosexuell karaktär, i filmen ”Skönheten och odjuret”. Det väckte kritik, bland annat ville ledande ryska politiker förbjuda barnfilmen. Nu har Ryssland beslutat att visa filmen, om än med 16-årsgräns.

I den otecknade versionen av ”Skönheten och odjuret” löper en parallell kärleksberättelse vid sidan av den om Belle och odjuret: karaktären LeFou (spelad av Josh Gad) utvecklar känslor för sin vän Gaston (Luke Evans).

Men inte alla välkomnade Disneys initiativ. En ledande rysk politiker ville förbjuda filmen, och i åtminstone en amerikansk delstat, Alabama, bestämde man sig för att inte visa filmen.

Nu har Ryssland bestämt att filmen kommer att visas, dock med en åldersgräns på 16 år, skriver The Guardian. Detta för att landets lagar säger att det är förbjudet att informera minderåriga om homosexualitet.

Även skådespelare kritiseras

Förutom att filmen väckt debatt redan innan premiären senare i mars, har även en av skådespelarna blivit föremål för kritik. Emma Watson, känd för sina feministiska åsikter, mötte starka reaktioner efter att hon fotograferats för tidningen Vanity Fair.

På bilderna poserar hon iklädd en sjal och utan BH, något kritikerna tyckte var ofeministiskt och bidrog till att kvinnor inte tas på allvar. Watson svarade på kritiken med att konstatera att feminism för henne betyder valmöjligheter, bland annat valet att klä sig som man vill.

Läs också: Disneys första samkönade kärleksscen i ”Skönheten och Odjuret”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.