Rysslands Eurovisionlåt anklagas för manshat – granskades av staten

Uppdaterad
Publicerad

Årets Eurovision-bidrag från Ryssland har utretts av ryska myndigheter. Anledningen är att låten handlar om kvinnlig frigörelse och protesterar mot sexism.

Låten Russian woman hyllar styrkan hos ryska kvinnor och framförs av den 29-åriga sångaren och kvinnorättsaktivisten Manizja Sangin. Texten uppmanar kvinnor att bli mer självständiga och motstå sexistiska skönhetsideal och krav på att skaffa barn.

Konservativa organisationer har reagerat på låten och menar att innehållet är manshatiskt och ett hot mot familjevärderingar och könsroller.

Utreddes för olagligt innehåll

The Russian Union of Orthodox Women kräver i ett öppet brev att bidraget stängs av från Eurovision och att låtens musikvideo förbjuds.

Även krigsveteraner, ”Veteranskie Vest”, vill att låten utreds för olagligt innehåll. Organisationen beskriver sig som oberoende men samarbetar enligt The Moscow Times med Rysslands inrikes- och försvarsministerier och underrättelsetjänsten FSB. I ett öppet brev skriver organisationen att låten ”syftar till att seriöst förolämpa och förnedra den mänskliga värdigheten hos ryska kvinnor”.

Låten har utretts, men enligt nyhetsbyrån RIA kunde man inte hitta några olagliga uttalanden i texten. Russian woman kommer alltså att tävla i Rotterdam i maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.