Förra årets nyord. Foto: TT

Så bestäms nyorden

Uppdaterad
Publicerad

Orden som hamnar i nyordslistan bestäms av Språkrådet – språkvårdenheten på myndigheten Språk och Folkminnen – och Språktidningen. Hela året håller de utkik efter ord som fångar tidsandan och hoppas kunna pricka in fenomen som behöver kunna uttryckas i tal och text.

Ola Karlsson, språkvårdare, säger att den viktigaste kvaliteten hos ett nyord är att det ska fånga tidsandan. Orden på listan ska även ha en spridning mellan olika områden som politik, it, miljö och samhällsfenomen. Ett av Ola Karlssons favoritord på årets lista är ”viralgranska”.

– Det är inte är helt nytt, men har blivit mycket vanligare det här året. Det står inte bara att vara källkritisk utan även för en vilja att motverka alternativa fakta och fejkade nyheter – att vinna informationskriget mot trollen och propagandan, säger han.

Biohackare bland bubblarna

Språkrådet och Språktidningen gallrar bland hundratals ord innan ett 40-tal väljs ut.

Bland bubblarna som inte riktigt kom med på listan finns ”food tech” (matteknik) – när man experimenterar med nya metoder för att framställa mat och ”biohackare” – att experimentera medicinskt med hälsan genom att till exempel sätta in chip under huden.

Postsanning försvann

För att anpassa sig lite efter Språktidningens utgivning väljs de flesta ord ut i oktober, men ibland får sena ändringar göras. Förra året slog till exempel ”postsanning” igenom så sent att det inte kom med.

– Då var man ju lite sur över att vi inte fick med det, säger Ola Karlsson.

Som plåster på såren syns ”postfaktisk” med på årets lista (som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer