Se sändningen från julkalenderns pressträff här. Foto: tt

Träffa skådespelarna i årets julkalender

Uppdaterad
Publicerad

December närmar sig och det är snart dags för årets julkalender, ”Mirakel” i SVT. Kulturnyheterna träffade några av skådespelarna på Skansen i Stockholm.

Julkalendern Mirakel är en tidsresa i juletid. Föräldralösa Mira från 2020 åker tillbaka till 1920 och välbeställda Rakel från 1920 hamnar i vår tid.

– Det har varit väldigt roligt att göra de här tidsresorna. I nutiden så bor Mira på ett HVB-hem och har ingen familj. Plötsligt får hon en mamma och pappa och en hund när hon reser 100 år tillbaka i tiden. Men det är både bra och dåligt. Sedan upptäcker hon andra saker, som att man får slå barn i skolan 1920, säger Bibi Lenhoff som spelar en av huvudrollerna.

Den andra huvudrollen görs av Sarah Rohdin.

– Det har varit lite läskigt men superkul. Man är stolt över att få vara med en så här stor grej, säger hon.

”Roligt att spela en bitter kvinna”

Skådespelaren och komikern Babben Larsson gör debut i julkalendern i rollen som HVB-föreståndaren Agneta.

-Det är ett hedersuppdrag och något jag haft på min bucket list. Och det var en kul grej att spela en bitter kvinna som livet har gått förbi, att inte bara behöva vara underhållande och glad.

Hur påverkades inspelningen av pandemin?

– Vi hade kommit lite mer än halvvägs när den bröt ut. Plötsligt var det handsprit överallt och både team och ensemble drabbades bitvis. Vi fick pussla om och skjuta fram scener, och vara mycket mer flexibla, säger Babben Larsson.

Johan Glans gör rollen som vetenskapsmannen Vilgot, som är den som skapar ett hål i tiden och ligger bakom tidsresan.

Hur var det att jobba med temat tidsresor?

– Ja... Jag hoppas slippa uppleva det här i verkligheten! Det får en att tänka ett varv extra på hur otroligt mycket samhället har förändrats på 100 år, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.