Deltagarna i Melodifestivalens andra deltävling. Foto: Johan Nilsson/TT

Så blir deltävling två i Melodifestivalen

Uppdaterad
Publicerad

Två av de fyra programledarna – Sarah Dawn Finer och Marika Carlsson – håller i deltävling två och bjuder på rapbattle och omklädningssketcher. Bland numren syns flera Benjamin Ingrosso-inspirerade lysrör och en del toner som inte räcker hela vägen fram.

1. Andreas Johnson – Army of us

För 20 år sedan slog Andreas Johnson igenom internationellt med Glorious, en låt som kom att definiera hans karriär. Sedan dess har han ställt upp i Melodifestivalen sex gånger. Gång nummer sju är en klassisk poplåt med falsettoner som sitter. Flera, bland annat Expressen, har noterat att melodin har ett starkt släktskap med Aviciis Without you. Stämningen på scenen är glamrockig med mycket glitter och ett fem ytterligare bandmedlemmar på scen.

Melodifestivalen 2019

2. Malou Prytz – I do me

Malou Prytz är, liksom mellodeltagarna Bishara och Tiana Salmon, född 2003 och är med i Melodifestivalen för första gången. Scennumret är vagt inspirerat av Britney Spears video till …Baby one more time. Skolskåp är rekvisita och uniformsklädda dansare framför en poplåt med rent sound och rösten visar en självsäkerhet som inte riktigt lyser igenom i scenspråket, som är mer försiktigt.

3. Oscar Enestad – I love it

Oscar Enestad är en av två tidigare FO&O-medlemmar som deltar i årets melodifestival. Likt Felix Sandmans nummer från förra året (F:et i FO&O) är framtoningen skör, men tempot är snabbare än den tidigare bandkollegans. Numret utspelar sig i en neonbur – lite som om Benjamin Ingrossos ljusshow har flyttat från vågräta linjer till en fyrkant. Texten till Enestads låt har blivit något av en snackis eftersom den handlar om att få älska vem man vill – en skildring av hans eget förhållande med en nästan 30 år äldre kvinna som skapade rubriker för några år sedan. Rösten bär dock inte riktigt de högsta tonerna.

4. Jan Malmsjö – Leva livet

Malmsjö har stått på de flesta scener som går att stå på och var senast med i Melodifestivalen i slutet av 60-talet med låten Hej clown. Hans nummer innehåller tangorytmer och Evert Taube-inspirerad vissång. Jan Malmsjö är 86 år gammal och pratar fram låten i högre utsträckning än han sjunger den. Under genrepet sjungs vissa ord väldigt starkt, medan andra drunknar i bakgrundsmusiken och glömde texten under vissa partier. Rörelserna på scen står de två kvinnliga dansarna för och scenografin ska påminna om en pittoresk park, komplett med bänkar, lyktstolpar och cafébord.

5. Vlad Reiser – Nakna i regnet

Även Youtubern Vlad Reiser har kikat mot Benjamin Ingrossos lysrör och kompletterat dem med fyra dansare. Vlad har aldrig sjungit på scen tidigare och han har inte kvällens starkaste röst, men numret bygger ändå mer på energi och festkänsla, så det behöver inte nödvändigtvis ligga honom i fatet.

6. Hanna Ferm och Liamoo – Hold you

De tidigare idoldeltagarna står för en av kvällens röststarkaste nummer med denna kärlekspowerballad. Numret är utformat för att väcka spekulationer om huruvida duon är ett par i verkligheten. Oavsett om så är fallet eller inte så bär både personkemi och säkra toner fram numret. Liamoo fastnar en kort stund i de långa fladdrande plastskynkena på scen, vilket kan bli ett orosmoment inför lördagen, detta trots att draperierna kortats för att undvika just detta.

7. Margaret – Tempo

Scennumret för tankarna till en musikvideo under MTV och ZTV:s gyllene år med green screen, många grafiska former och dansare på både skärm och scen. Polska Margaret gjorde debut i svenska Melodifestivalen förra året och har tidigare deltagit i den polska motsvarigheten. Låten tempo har lite samma ”tropiska” ljud som förra årets In my cabana, som tog sig till final. Även Margarets Rihanna-inspirerade röst håller numret igenom.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Melodifestivalen 2019

Mer i ämnet