Ett år med corona – så har svensk filmindustri påverkats

Uppdaterad
Publicerad

De svenska produktionsbolagen gör ungefär lika mycket film som ett normalt år, men de ekonomiska konsekvenserna har blivit kännbara. Kulturnyheterna har frågat svenska produktionsbolag hur de tacklat coronaåret.

Mycket som har skjutits upp och svårt med ekonomin: Så kan man sammanfatta svaren från svenska filmproduktionsbolag som Kulturnyheterna varit i kontakt med. En del har fått ställa in inspelningar, men de flesta har en produktionstakt som motsvarar ett vanligt år.

De svenska mildare restriktionerna som rådde större delen av 2020 har gjort att man kunnat spela in film mer eller mindre hela året – även om många bolag pausade inspelningar i våras – på ett sätt som chockerat utländska kollegor.

– Ingen film har ställts in helt och hållet. Vi har trots allt varit det stora unika undantaget i filmproduktion i Europa som kunnat genomföra allt. Men det har blivit dyrare, säger Mikael Fellenius, vd för den regionala filmfonden Film i Väst.

Dyrare att filma i Sverige

Film i Väst samproducerar filmer med andra produktionsbolag och har fått skjuta till 20 miljoner kronor i olika produktioner i år. Det har främst rört sig om pengar som fallit bort när man inte kunnat spela in utomlands.

Länder som Tjeckien och Ungern erbjuder skattelättnader för filminspelningar som Sverige inte har och storsatsningen Utvandrarna fick flyttas från Tjeckien till Munkedal och Alingsås.

Men antalet produktioner Film i Väst varit involverade i skiljer sig inte märkbart: 17 stycken 2019 och 15 stycken 2020. Det som uteblir är inte helt överraskande de internationella samarbetena.

– De lokala filmen kommer givetvis får en mer framskjuten position, säger Mikael Fellenius.

Svårt med strömmat

En annan tydlig effekt, både i Sverige och utomlands, är förflyttningen av filmpremiärer från biograf till strömningstjänster. Men i Sverige är man inte helt säker på vad som funkar för det digitala formatet.

– Jag tror inte vi helt förstår vad vi har för smak när det gäller svensk film för streaming. Vi vet ganska väl vad som funkar kommersiellt på bio, men med streams är det inte lika säkert, säger Tim King, produktionschef på SF studios.

Se bolagens svar i faktarutan.

Så svarade produktionsbolagen:

Kommande titlar inom parentes

Plattform produktion (Triangle of sadness):

Ingen produktion har ställts in, men samtliga flyttats fram. Produktionerna är lika många, men tar längre tid. Bolaget har drabbats ekonomiskt.

SF Studios (Utvandrarna):

En produktion har fått ställas in, en har skjutits upp, två har bytt inspelningsland och vad som beräknades bli det mest framgångsrika året ekonomiskt på ett årtionde har blivit en förlust.

Filmlance (Vinterviken):

Ingen film har ställts in, antalet produktioner är samma som ett normalt år, en film har fått skjutas upp och bolaget har drabbats ekonomiskt.

Momento (Bathtub):

Två filmer har fått ställas in, tre har skjutits upp och bolaget har färre produktioner än vanligt. Det ekonomiska bortfallet har varit påtagligt men i viss mån täckts upp av Filminstitutets stöd.

Little big productions (Folk):

Flera produktioner har skjutits upp, men bolaget har ungefär lika många planerade projekt som vanligt. De ekonomiska konsekvenserna har varit negativa.

Netflix:

Pausade inspelningarna av bolagets första svenska film Red dot, pausen varade ett par veckor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.