Konsertbesök blir vanligare. Foto: Erik Simander/TT

Så har svenskarnas kulturvanor förändrats de senaste 30 åren

Uppdaterad
Publicerad

Myndigheten för Kulturanalys har mätt svenskarnas kulturvanor de senaste 30 åren. Vanorna ligger relativt stadigt, men den fortsatta klyftan mellan höginkomsttagares och låginkomsttagares vanor oroar myndighetschefen.

2018 var kvinnor generellt sett mer aktiva inom alla kulturaktiviteter, förutom när det gäller att spela instrument, titta på fornminnen eller besöka sevärdheter och byggnader, skriver Myndigheten för kulturanalys i sin rapport. Yngre är mer kulturellt aktiva än äldre. Äldre är dock mer benägna att gå på teater, läsa böcker, eller gå på opera.

Dessutom verkar personer som mår sämre i lägre utsträckning ta del av kultur.

Kulturvanor förändrar sig inte gärna, men några långsamma ökningar och minskningar har kulturanalys noterat. Fler går på bio, opera, lyssnar på ljudbok, går på museum och spelningar. Något färre väljer att gå på teater, till biblioteket eller att själva utöva teater eller lajv 2018 jämfört med 1989.

Undersökningen är gjord tillsammans med SOM-institutet i Göteborg.

Skillnad mellan grupper

Skillnaderna i kulturkonsumtion skiljer sig även mellan stad och land och mellan olika inkomst- och utbildningsgrupper.

– Kulturvanorna följer ungefär samma mönster: Ganska små förändringar över tid och med tydliga avtryck av socioekonomiska faktorer, säger Sverker Härd, chef på Myndigheten för kulturanalys.

Till exempel hade 77 procent av högutbildade gått på bio de senaste tolv månaderna 2018 mot 39 procent av lågutbildade. 24 procent av lågutbildade hade gått på teater mot 54 procent av högutbildade.

”Bekymmersamt”

Trots att inga dramatiska förändringar skett de senaste 30 åren, tycker Sverker Härd att rapporten visar på ett problem.

– Det är stabiliteten som är bekymmersam. För att vi har ett kulturpolitiskt mål som stipulerar att alla ska ha tillgång till kultur, men det är fortsatt stora skillnader som är systematiska, säger han.

Kulturkonsumtion och utövande

Visa

Besök de senaste tolv månaderna i procent

Bio

1989: 60 2018: 67

Teater

1989: 47 2018: 39

Bok

1989: 89 2018: 83

Bibliotek

1989: 59 2018: 53

Källa: Myndigheten för kulturanalys

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer