Se tv-spelskonserten som drog miljonpublik och den fiktiva artisten Lisa Peterson. Foto: Star stable/Epic Games

Så blev tv-spelen den nya musikscenen

Publicerad

Under coronapandemin har tv-spelen blivit en allt viktigare arena för musik. Artister som inte kan uppträda live når plötsligt miljonpublik i spelvärlden.

Nu satsar svenska spelet Star stable stort på musik – med den fiktiva artisten Lisa Peterson – och tror att spelen kan bli de nya skivbolagen.

Fler än tolv miljoner såg rapparen Travis Scotts konsert i storspelet Fortnite i april. I augusti höll japanske singer-songwritern Kenshi Yonezu konsert i samma spel och efteråt blev hans album snabbt etta på iTunes i 30 länder. I det svenska häst- och äventyrsspelet Star stable förekommer flera så kallade verkliga artister, men spelet har även gett liv åt den framgångsrika, fiktiva artisten Lisa Peterson.

– Vi släpper musik som vore vi vilket skivbolag som helst, fast med ett lite annat artistutbud. Vi vill att Lisa Peterson ska bli en världsstjärna, säger Jimmy Wahlsteen som är musikansvarig på Star stable.

”Vi är båda introverta musiker”

Lisa Peterson är en av spelets fyra ödesryttare. Hon bor på ön Jorvik med sin pappa och tillsammans med sin häst Starshine löser hon mysterier och skyddar Jorvik från mörka krafter. Men hon är också musiker och artist. Den som gör sångrösten åt Lisa Peterson är Amanda Örtenhag från Sandviken. Hon spelar sedan innan i flera olika band och projekt.

– Det är ju lite annorlunda, det är det. Men jag försöker sätta mig in i hur hon känner sig, kanalisera hennes energi. Det handlar inte om mig utan om henne, säger Amanda Örtenhag.

För att kunna sätta sig in i Lisa Petersons inre liv har hon bland annat spelat spelet och läst böckerna om ödesryttarna. Hon har upptäckt att de trots allt är mer lika än olika.

– Vi är båda introverta musiker som ändå har hjärtat på rätta stället och fötterna på jorden. Båda har ett känslomässigt inre och lite tufft yttre, och båda gillar country.

Lika verklig som andra?

Precis som på vilket skivbolag som helst jobbar Jimmy Wahlsteen för att Star stable-artisterna ska få utrymme på strömningstjänsterna och han tror att Lisa Peterson upplevs som lika verklig som andra artister.

– Jag tror att man kan få samma ”connection” med en påhittad artist. Lisa Peterson har fått mycket strömningar på Spotify och följare på Instagram. Jag läste nyss en kommentar där någon efterfrågade en unplugged-skiva med Lisa Peterson så det ska vi faktiskt släppa i höst.

Finns det något problem i att Lisa Peterson är en fiktiv artist och reklam för ett spel snarare än en artist med ett eget konstnärligt uttryck?

– Jag ser det inte som att hon är en marknadsföring för spelet. Jag ser henne som en artist. Vi sköter Lisa Peterson med samma kärlek som vilken popstjärna som helst, det är bara det att hon är en avatar, säger Jimmy Wahlsteen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.