Så lurar man Google

Uppdaterad
Publicerad

Webbmarknadsföraren och IT-konsulten Nikke Lindqvist har hjälpt både privatpersoner och organisationer att påverka sökresultaten på Google.

Ett exempel är sajten Sverigedemokraterna.de som tog över förstaplatsen på sökordet Sverigedemokraterna från partiets egen sajt under den senaste valrörelsen.

– Men det kan också vara folk som gjort en dumhet som det skvallras om på nätforum, säger Nikke Lindqvist till Rapport. Eller någon som inte vill vara med på internet överhuvudtaget. Jag har till exempel hjälpt personer som säger att de trodde de träffat en helt vanlig tjej i en bar men som sedan visar sig vara en prostituerad.

När man söker på en enskild person på Google visar sökmotorn upp en blandning av innehållstyper; dels webbsidor, dels bilder, videor, nyhetsartiklar och bloggposter.

– För att få oönskade sökresultat att sjunka undan måste man fylla på med andra publiceringar av samma typer som redan visas, alltså andra bilder, andra videor och andra bloggposter med samma sökord.

Vänners vänner värdefull info

Den kanske mest värdefulla information som Google förfogar över är kopplingarna som människor har mellan varandra. Funktionen Social Circle visar vilka vänner man har i olika tjänster och nätverk. Men tidigare visade Social Circle också vänners vänner – något som Google tagit bort efter mycket kritik (men informationen har de så klart kvar).

I nästa steg lanseras knappen ”+1” som ska göra sökresultaten ännu mer personaliserade: när vi söker på Google ska vi få veta vad våra vänner gillar bland sökresultaten.

– Konstigt nog är vi mer nervösa när vi ger Facebook vår information, fortsätter Nikke Lindqvist. Kanske beror det på att Google har funnit så länge och att man uppfattat företaget som att det står på vår sida, vi som gör webbsidor.

Google har alltså lyckats skaffa sig folks förtroende på ett sätt som Facebook inte lyckats med ännu. Men det finns många som propagerar för en ny institution som ska bestämma över vilken information som sökmotorer får inkludera i svarsresultaten.

– Jag har svårt att se nyttan med en sådan myndighet, säger Nikke Lindqvist. PUL gäller visserligen inte i USA, men jag tycker vi har en rätt okej lagstiftning på området även om många problem är svåra att lagstifta bort.

Nanok Bie

nanok.bie@svt.se

Twitter: @nanok

Fakta

SEO, eller ”sökmotoroptimering”, är en hel vetenskap i sig och en bransch som omsätter miljardbelopp.

För att lyckas ”lura” Googles sökalgoritmer handlar det alltså om att öka antalet möjliga sökresultat på samma eller liknande sökord och ämnen. För att nå bästa möjliga resultat bör man också se till att det länkas till det nya materialet från andra sajter på nätet – och då helst välrenommerade sajter. Att bara publicera mängder av likadana bloggposter eller kommentarer i forum med länken är inte alltid tillräckligt för att påverka Google (som ofta uppdaterar sina system) – helst ska man ha hjälp av riktiga människor som vill länka till den nya informationen – så kallad ”Social SEO”.

Många ”mindre seriösa” SEO-företag använder sig av så kallade länkfarmar – hela nätverk av webbsidor och bloggar som skapats just för att placera länkar till sidor man vill ska stiga uppåt i sökresultaten. Företagen använder sig till exempel av översatta texter för att få in resultat på fler språk i sökmotorerna, eller robotkopierade och lätt manipulerade texter från uppslagsverk – för att få Google att tro att sidorna är relevanta. Men antalet metoder och grepp är många fler.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.