Malmö opera sjunger En vänlig grönskas rika dräkt – digitalt. Foto: Malmö opera

Så många har sett klassiska konserter på nätet

Publicerad

Konserthus, operor och teatrar lyckas locka publik även när deras evenemang flyttar ut på nätet. Det visar Kulturnyheternas sammanställning.
– Det gör mig imponerad, säger Magnus Anshelm, vd på MMS, om de digitala publiksiffrorna.

Göteborgs konserthus har upplevt stor tillströmning till sina digitala konserter sedan huset stängdes för publik för att undvika spridning av coronaviruset. I mars-april har närmare 300 000 tittare tagit del av någon av Göteborgs Symfonikers konserter på nätet.

Malmö opera har börjat strömma dagens sång, då en av operasångarna sjunger något vid lunchtid. Sången får mellan 5000 och 25 000 tittare/lyssnare om dagen, beroende på vem det är som sjunger.

Tittare från andra länder

På Malmö live konserthus har man ett snitt på ungefär tusen tittare per strömmad torsdagskonsert, vilket är ungefär vad som går in i salongen. Samtidigt kan det i praktiken vara ännu fler i den digitala publiken, eftersom man förstått av kommentarer att man ofta sitter och tittar flera tillsammans. Dessutom verkar konserterna nå utanför landets gränser i högre utsträckning än vad man hade trott.

– Det är tittare från USA, Italien och väldigt många i Spanien och Frankrike, de nordiska grannländerna och Japan, säger Anna-Maria Havskogen, presschef på Malmö Live Konserthus, och fortsätter:

– Nu när vi ser att det är så många internationella besökare är det viktigt att kunna behålla den här digitala inriktningen.

10 000 såg Serotonin

Stockholms stadsteater har lagt upp sin inspelning av monologen Serotonin, baserad på romanen av Michel Houellebecq, på sin sajt. På bara tre dagar fick den 10 076 starter.

– Det skulle jag betrakta som en stor onlinepublik. Det är en stor andel av dem som varit inne på kulturhusetstadsteatern.se som faktiskt sett delar av just denna pjäs, säger Magnus Anshelm, vd för MMS, som mäter tv-tittande och tittande på annat rörligt innehåll och levererar tittarsiffror dagligen.

”Genomgående bra tittarsiffror”

Kungliga operan play har fått 138 574 starter totalt på cirka sex veckor och Dramaten play 85 000 starter under tre veckor.

– Det är genomgående bra tittarsiffror sett till att det är korta perioder på nystartade playsajter med relativt få besökare vanligtvis, säger Magnus Anshelm, och fortsätter:

– Dessutom är det så kallad finkultur, vilket brukar få lägre siffror jämfört med riktigt publika program.

Göteborgs konserthus
Mars-april: 300 000 starter

Malmö opera
Mest sedda klippet laddades upp 18 april och hade den 23 april fått 198 600 starter

Malmö live konserthus
Cirka 1000 starter per torsdagskonsert

Kungliga Operan
Från och med 4 mars till och med 15 april: 138 574 starter

Dramaten
Från och med 25 mars till och med 15 april: 85 000 starter

Unga Klara
Från och med 20 mars till och med 15 april: Över 7200 starter

Stockholms stadsteater
Föreställningen Serotonin från och med 12 april till och med 14 april: 10 076 starter

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer