Foto: SVT/Henrik Montgomer/TT

Olof Wretling: ”PO Enquist gjorde att jag kände mig mindre främmande”

Publicerad

Författaren PO Enquist har gått bort, 85 år gammal. För skådespelaren Olof Wretling var PO Enquist en stor inspiration och en symbol för hur mycket man kan hinna med i ett liv.

– Att man kan hoppa 1,97 i höjdhopp och samtidigt skriva dramatik åt Bergman betydde oerhört mycket för mig, säger Olof Wretling.

Den dubbelt Augustprisade författaren PO Enquist var i sin ungdom en duktig höjdhoppare, något som inspirerat skådespelaren och författaren Olof Wretling som också har en höjdhoppsbakgrund.

– Kulturen och idrotten kan ju ibland vara två vitt skilda världar, att han också var gammal höjdhoppare gjorde att jag inte kände mig lika främmande, säger han i SVT:s morgonstudion.

”Han var en stark intellektuell”

PO Enquist var också under femtio års tid också skribent på Expressens Kultursida.

– Han var en stark intellektuell. Han var inte rädd för att kasta sig in i kulturdebatten, säger Expressens kulturchef Karin Olsson i SVT:s morgonstudion.

Karin Olsson minns en författare som vågade ta risker och debattera alla typer av ämnen.

– Många författare idag kanske är lite mer rädda för det. Att det ska skada deras image, säger hon.

Se mer i klippet nedan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.