Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Din elegans saknade motstycke och din konstform likaså”, skriver Carola Häggkvist om Sven-Bertil Taube. Här på scen tillsammans 2015. Foto: Jonas Ekströmer, TT arkiv

Kultursverige minns Taube och arvet efter honom

Uppdaterad
Publicerad

Sven-Bertil Taubes karriär spände över sju decennier och trots vacklande hälsa fortsatte han att vara aktiv som artist in i det sista. I dag är det många kolleger och kritiker som lyfter fram hans storhet och sänder en sista hälsning.

SVT:s kulturkritiker Per Andersson menar att han personligen tycker att Taubes viktigaste insats var som nytolkare av Bellman. Han anser att den första skivan med bellmantolkningar, som Taube gjorde tillsammans med dirigenten och arrangören Ulf Björlin, är fantastisk:

– Kombinationen mellan en symfoniorkesters hela register och Taubes precisa, välartikulerade sätt att sjunga blir extremt kraftfull! Skivan är även ett frigörande av Bellmans arv från den där lite tomtiga trubadurstilen som varit dominerande.

Carola: ”Din elegans saknar motstycke”

Per Andersson anser vidare att Sven Bertil Taube är en av få artister som verkligen levt upp till epitetet ”estradör”.

– Han är så enormt precis och skolad i hela sin stil. Hans sätt att tala, hans sätt att spela teater och film. Enormt välartikulerad och med det här stiliga ansiktet. Och dessutom en klassiskt skolad gitarrist. Detta går rakt igenom hela hans gärning.

Sångerskan Carola Hägqvist, som stått på Gröna Lunds scen tillsammans med Sven-Bertil Taube, skriver på Instagram:

”Tårarna rinner. Men du kämpade länge och kommer alltid att finnas med oss! Din elegans saknade motstycke och din konstform likaså.”

Även sångerskan Miriam Bryant sände en sista hälsning: ”Vila i frid och musik min vän, den sista gentlemannen. Du sa till mig att jag får svordomar att låta vackra, men du, fick allt att låta vackert. Tack för allting”.

En annan som hyllar Taube som estradör är artisten Niklas Strömstedt:

”Historierna, språket och ditt alldeles egna sätt att formulera dig kring både smått och stort. Vänlig och nyfiken, humoristisk och snabb i tanke och replik. Du kommer alltid att vara saknad. Segla fint! Vi ses längre fram Sven-Bertil!”, skriver Strömstedt på Twitter.

”En fantastisk skådespelare, sångare och artist. Han började sin skådespelarbana på Dramaten och gjorde sin sista roll här i Påklädaren. Föreställningen hyllades unisont av kritikerna och publiken vallfärdade. Att vara så – i ordets sanna mening – folkkär och samtidigt befinna sig på högsta konstnärliga nivå inom både teater och musik, decennium efter decennium, känns helt unikt”, skriver Mattias Andersson, teaterchef och konstnärlig ledare på Dramaten i ett meddelande på deras hemsida.

”En ek med djupa rötter”

Filmregissören Richard Hobert arbetade tillsammans med Sven-Bertil Taube flera gånger, bland annat i de två filmer där Taube fick Guldbaggar för bästa manliga huvudroll: ”Händerna” (1994) och ”En enkel till Antibes” (2011).

– Han har levt ett oerhört rikt och äventyrligt liv på många sätt. Men som kamrat på filminspelningar så var han en ek, stadig och med djupa rötter.

Taube hade även mörkare sidor, berättar Richard Hobert.

– Han hade sina mörker men han belastade ingen annan med det. Det var underbart att arbeta med honom. Sven-Bertil var en skådespelare av den ytterst generösa stammen som alltid gav lika mycket oavsett om han var i bild eller inte. Han stöttade sina skådespelarkollegor.

Kung Carl XVI Gustaf: Ovanlig närvaro i sina framträdanden

Senare på lördagskvällen kom även en hälsning från kung Carl XVI Gustaf via hovets Instagram:

”Med Sven-Bertil Taubes bortgång har Sverige mist en stor och folkkär kulturpersonlighet. Han hade en ovanlig närvaro i sina framträdanden, vilket bidrog till att han nådde fram till och fann en plats i hjärtat hos många generationer av svenskar. Min familj och jag sänder våra kondoleanser till Sven-Bertil Taubes närstående”.

Sven-Bertil Taube blev 87 år.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Bertil Taube blev 87 år. Foto: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.