Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven-Bertil Taube blev 87 år. Foto: TT

Artisten och skådespelaren Sven-Bertil Taube död

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest folkkära artister har gått ur tiden. Vissångaren, skådespelaren och estradören Sven-Bertil Taube avled på fredagen i London. Han blev 87 år gammal.

Som son till kompositören och vissångaren Evert Taube är Sven-Bertil Taube förmodligen mest känd för sina många inspelningar av faderns musik. Men publiken nådde han främst genom sin gedigna scenpersonlighet, artistiska kvalitet och förmåga att ge djup och liv till sånger och föreställningar.

Taube föddes i Stockholm 1934, som yngsta barn till Evert och skulptören Astri Taube. Efter studentexamen flyttade han till Connecticut i USA för att studera. Där spelades även hans första skiva in – Swedish Folk songs and ballads – som släpptes 1954.

En ung Sven-Bertil – år 1954. Foto: TT

Sex år senare kom hans första album med nytolkningar av Bellman samt en skiva där han sjöng faderns sånger. Taube, som var en nyskapare inom svensk visa, gav ut ett 20-tal musikalbum under 60- och 70-talen, därefter avtog musikproduktionen.

Framgångsrik filmkarriär

1959 började Sven-Bertil Taube på Dramatens elevskola och han hade en lång och framgångsrik karriär även som teater- och filmskådespelare.

En stor del av sitt liv tillbringade Sven-Bertil Taube i London, dit han kom första gången 1969 för att medverka i en musikal i West End. Därefter följde flera teaterroller i den brittiska huvudstaden under en rad år.

Sven-Bertil Taube sjunger Taube-visor på Gröna Lund i Stockholm den 18 juli 1970. Foto: TT

Första framträdandet på vita duken skedde som tonåring i rollen som sig själv i ”Sjösalavår” – en film från 1949 om och med fadern Evert. På 1970-talet spelade Sven-Bertil Taube i flera internationella produktioner, bland annat gestaltade han en tysk officer i Andra världskrigs-filmen ”Örnen har landat” från 1976.

Taube gjorde betydande insatser inom svensk film och guldbaggebelönades för sina roller i Richard Hoberts ”Händerna” 1994 och ”En enkel till Antibes” 2011.

Comeback och sjukdom

I början av 00-talet firade Sven-Bertil Taube nya framgångar som sångare och skivartist, bland annat i samarbete med Håkan Hellström och Lisa Nilsson.

Under sjätte säsongen av ”Så mycket bättre” i TV4 fick Sven-Bertil en yngre publik, inte minst efter Miriam Bryants tolkning av visan ”Ett sista glas”. Foto: TT

Under inspelningen av SVT:s ”Stjärnorna på slottet” 2005 började Taubes syn bli sämre. Han förstod att något inte stod rätt till och fick senare diagnosen åldersförändringar i gula fläcken.

– Sedan gick det ganska fort under några månader då synen blev sämre och sämre. Man lär inte bli blind, men någon bot har ännu inte uppfunnits, sade han i SVT-dokumentären om hans liv 2016.

De sista åren kunde Sven-Bertil Taube inte längre se publiken när han uppträdde, och han kunde endast uppfatta människors konturer.

Taubes sista scenföreställningar ägde rum 2018, då han spelade i ”Påklädaren” på Dramaten. Han tillhörde teaterns ensemble ända fram till sin död.

Sven-Bertil Taube blev 87 år.

Sven-Bertil Taube hyllades för sin medverkan i pjäsen ”Påklädaren” på Dramaten 2018. Foto: TT

Här kan du se hela SVT:s direktsändning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.