Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se hur Bardella använder sociala medier i klippet. Foto: Tiktok/TT

Så når franske Bardella unga väljare i sociala medier

Uppdaterad
Publicerad

Högerpopulistiska partiet ”Nationell samling ” fick mer än 30 procent av rösterna i EU-valet och blir därmed Frankrikes största parti. Den 28-årige ledaren för partiet, Jordan Bardella, är populär i alla samhällsklasser men har särskilt lyckats nå unga väljare i sociala medier.

Jordan Bardella valdes in i Europaparlamentet som 23-åring och blev 27 år gammal partiledare för Marine Le Pens högerradikala parti, numera kallat Nationell samling.

Partiet fick mer än 30 procent i EU-valet, vilket har fått president Emmanuel Macron att utlysa nyval.

Selfie-politikern

Bardella har gjort sig känd som selfie-politikern. Han har 1,5 miljoner följare på Tiktok där han för fram slagkraftiga budskap riktade mot en ung publik.

– Han är väldigt bra på att vara närvarande på sociala medier. Han kan den typen av språk, säger Johanna Frändén och fortsätter:

– Han kommunicerar med sitt utseende. Han har ett vinnande leende, är välklädd och nere med sin egen generation. Han framstår inte som gubbig.

Kritiken mot honom har handlat om att han inte kommer med några konkreta förslag.

– Han talar inte om hur en reform ska gå igenom, till exempel idén att Frankrike ska upprätta egna gränsvakter kring sitt eget land.

Från Frankrikes fattigaste kommun

Bardella växte upp i en av Frankrikes fattigaste och mest invandrartäta kommuner Saint-Denis. Han har italienskt men även lite algeriskt ursprung och till skillnad från de flesta andra franska politiker har han ingen högre utbildning.

I sin nationalistiska retorik om att bevara franska värderingar refererar Bardella ofta till sin bakgrund.

– Han lyfter det ibland att han som invandrare vet vad han pratar om, det tror jag appellerar till många, att han känns mer trovärdig. Han känns inte så extrem för många, tror jag, fast om man lyssnar på vad han säger är han lika extrem som Marine Le Pen.

Se hur Bardella använder sociala medier i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.