Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Han är en av Europas mest omdiskuterade politiker och kan snart bli premiärminister i Frankrike. Vem är Jordan Bardella? Foto: Daniel Cole/AP

Vem är Jordan Bardella?

Uppdaterad
Publicerad

Trots sin unga ålder är Jordan Bardella både partiledare och EU-parlamentariker. Efter valet till nationalförsamlingen i juni kan han bli ny premiärminister i Frankrike.

Som partiledare för franska Nationell Samling är 28-årige Jordan Bardella en av den europeiska högernationalismens nya stjärnor.

I EU-valet vann hans parti överlägset och fick närmare en tredjedel av de franska rösterna, vilket gjorde Nationell Samling till det största partiet i Bryssel.

EU-val 2024

Samtidigt gjorde president Macrons parti Besoin d'Europe ett katastrofalt EU-val, vilket gjorde att han valde att utlysa nyval till den franska nationalförsamlingen.

Skulle Nationell Samling efter valet bilda majoritet tillsammans med ett eller flera andra partier kan Jordan Bardella bli ny premiärminister i Frankrike.

Se mer om Jordan Bardella i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet