Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi beundrar Jordan Bardella och vart han kan ta oss” Hör mer om det högernationalistiska partiet Nationell samlings framfart i Frankrike. Foto: Fredrik Larsson/SVT

Starka högervindar i Frankrike inför EU-valet

Uppdaterad
Publicerad

I Frankrike förväntas det högernationalistiska partiet Nationell samling göra ett starkt EU-val. I opinionsundersökningar får partiet över 30 procent av rösterna – och man är det parti med starkast stöd bland unga väljare.

Den 28-årige partiledaren Jordan Bardella och hans parti Nationell samling spås stora framgångar i det stundande EU-valet. Det franska högerpopulistiska partiet får i opinionsundersökningar drygt 30 procent av rösterna, och stödet bland unga väljare är starkast i landet.

Nationalistiska idéer om stärkta gränser och en vilja att sätta Frankrike före EU har övertygat stora delar av befolkningen. Samtidigt blir liknande partier även starkare i många andra delar av Europa.

EU-val 2024

– Många européer är oroliga för att den egna kulturen och traditionen hotas i ett 2000-tal där världen globaliseras. Nationalpopulismen i de här länderna drar nytta av det, menar Pascal Perrineau, professor i statsvetenskap vid Sciences Po.

Hör mer om det franska partiet Nationell samling och deras unga väljare i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2024

Mer i ämnet