Så gick det efter #oscarssowhite

Uppdaterad
Publicerad

Det har gått åtta år sedan #Oscarssowhite blev viral. Hashtaggen uppmärksammade bristen på mångfald på Oscarsgalan och akademin har sedan dess gjort förändringar för öka mångfalden. Men när årets nominerade presenterades blev många återigen besvikna.

April Reign grundade hashtaggen ”oscarssowhite” när hon följde nomineringarna till 2015 års Oscarsgala och såg att det inte var en enda icke-vit person nominerad i någon av skådespelarkategorierna.

– Jag plockade upp min telefon, loggade in på twitter och skrev ”#oscarssowhite de frågade om de fick ta på mitt hår”, säger hon.

Oscarsgalan 2023

Hashtaggen blev viral och ledde till en internationell diskussion kring representation och mångfald.

Hashtaggen har ökat mångfalden

#Oscarssowhite och den efterföljande diskussionen verkar ha gjort en viss skillnad. En ny studie visar att andelen nominerade från en etnisk minoritet var åtta procent under åttaårsperioden innan hashtaggen, och att den ökade till 17 procent under åttaårsperioden efter hashtaggen.

Efter hashtaggen togs närmre 850 medlemmar in med syftet att göra fördelningen i akademin mer representativ. Akademin har också infört mångfaldskrav som träder i kraft för filmerna på 2025 års gala. För att kunna nomineras till en Oscar för bästa film ska andelen personer från underrepresenterade grupper nå upp till vissa nivåer både framför och bakom kameran.

– Kryphålen i de här riktlinjerna är så stora att man kan köra en lastbil genom dem, säger April Reign.

Hon menar att en gammal film som till exempel ”Borta med vinden” hade kunnat nomineras enligt de kommande mångfaldskraven, trots att den anses rasistisk och har kritiserats för att idealisera slaveriet.

Asiatisk representation

Även om underrepresenterade grupper har ökat bland de nominerade sedan #oscarssowhite så är det långt kvar till en representation som står i proportion till att ungefär 40 procent av den amerikanska befolkningen tillhör en etnisk minoritet.

– I år kan man se en fantastisk representation av asiatiska skådespelare. Däremot, ett steg fram och två steg bak. Det är inga kvinnliga regissörer nominerade alls och en väldigt dålig representation av svart talang både framför och bakom kameran, säger Christina Jeurling Birro.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2023

Mer i ämnet