Ruben Östlund utan pris på galan

Uppdaterad
Publicerad

Det blev ingen svensk vinst på årets Oscarsgala. Varken för ”Triangle of Sadness” eller för Ludwig Göransson. Nominerad i de tre tyngsta kategorierna, bästa film, bästa originalmanus och bästa regi, fick Ruben Östlund gå hem utan en gyllene statyett. 

Istället blev det den förhandstippade ”Everything everywhere all at once” som tog hem de prestigefyllda priserna – och hela sju Oscars statyetter.

Trots förlusten har Östlund redan skrivit in sig i den svenska filmhistorien. För med sina tre nomineringar, i de tyngsta kategorierna finns få svenska regissörer. Bara Ingmar Bergman och Jan Troell har nominerats till bästa film tidigare.

Oscarsgalan 2023

Hårt arbete bakom framgången

Inför Oscarsgalan har den svenska regissören lyft fram hur han strategiskt arbetat för att fånga Oscarsjuryns intresse. Bland annat genom ett långvarigt kampanjarbete, stjärnfylld rollbesättning och genom att testa sina idéer på publiken. Nyupptryckta affischer skulle också ge effekt. Men den svenska satirfilmen nådde inte hela vägen fram.

Trots förlusten var stämningen ändå god bland de medverkande som följde galan.

– Det känns jävligt bra ändå, för vi har redan vunnit, att vara Oscarsnominerad och det vi har gjort med filmen är historiskt. Att vara nominerad för bästa film, sa Hanna Oldenburg som medverkar i ”Triangle of Sadness”.

Inte ett uns av besvikelse?

– Jo, det är väl klart att det hade varit kul att vinna. Lite besvikelse, men samtidigt är det bara så stort att vara här med filmen. Vi är vinnare.

Ludwig Göransson utan

Inte heller den svenska kompositören Ludwig Göransson prisades på årets gala. Göransson var nominerad för bästa originalåt i filmen ”Black Panther: Wakanda Forever” men fick gå hem utan. Låten framfördes däremot under galan av Rihanna.

Hör mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oscarsgalan 2023

Mer i ämnet