Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se varför Mary Quant designade kortare kjolar i 60-talets London. Foto: K Special

Så revolutionerade Mary Quant dammodet – kallas för minikjolens moder

Publicerad

Hon kallade det för en minikjol för att hon älskade bilmärket Mini. På 1960-talet började kjollängden krypa längre och längre upp ovanför knät, och den brittiska modedesignern Mary Quant pekas ut som personen som gjorde plagget till ett världsfenomen. 

– Hon var innovatör och regelbrytare. Hon gav kvinnor kraft, säger make-up artisten Charlotte Tilbury. 

Allt började på King's Road i London år 1955. Då slog Mary Quant och hennes två affärskompanjoner upp dörrarna till den lilla butiken Bazaar som omedelbart blev en succé. Folk köade för att komma in och provade till och med kläderna mitt på butiksgolvet.

– Mary visste på något sätt vad vanliga tjejer ville ha. Hon läste av deras undermedvetna, säger fd medarbetaren Derry Curry i K Special-dokumentären Mary Quant – minikjolens moder.

Kläderna Mary Quant ritade var färgglada, mönstrade och korta. Något som gjorde uppror mot 1950-talets mer konservativa stil. Hon berättar själv att hon ville skapa något ungdomligt och sofistikerat.

– Vi ville inte se ut som hertiginnor, sa Mary Quant i en intervju 1969.

Modet följde andra vågens kvinnorörelse

På 1960-talet vaknade kvinnorörelsen på nytt och i både USA och Europa protesterade kvinnor mot strukturell ojämlikhet och förlegade kvinnoideall. Detta var något som Mary Quant visade genom sina kläder – bland annat med minikjolen.

– Hon tillgodosåg ett behov hos kvinnor. Inte bara ett behov, utan ett sug efter kläder som speglade deras självbild, säger modeskribenten Terry Newman.

Kläderna har blivit museiutställning

Quant adlades 2015 och hennes kreationer sägs vara tidlösa och fortsätta inspirera stora modeskapare idag. Modeikonen firade sin 90-årsdag 2019 samtidigt som hennes olika klädesplagg blev till en utställning som än idag turnerar museum runt om i världen.

Se hela dokumentären om modeskaparen Mary Quant på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.