Skådespelerskan Florence Pugh i filmen Midsommar, skådespelaren Ernst-Hugo Järegård och Svenske kocken i Mupparna. Foto: A24/Janerik Henriksson/Jonas Ekströmer/TT

Så skildras Sverige och svensken i film och tv

Uppdaterad
Publicerad

Många länder är kritiska till den svenska coronastrategin och Sverige har kallats både Europas krogfyllo och mobboffer de senaste dagarna. Hur ser omvärlden egentligen på Sverige och svensken? Kulturnyheterna listar exempel från film- och tv-världen.

Inga Lindström – blond idyll

Tyskar älskar ju Sverige och svensk natur, och det finns en hel drös filmer som ingår i den populära Inga Lindström-serien som visats i tysk tv sedan 2013. En porrig svensk sommaridyll med röda stugor och rågblonda kvinnor. Serien spelas in i Sverige – men med tyska skådespelare. 

Coronaviruset och kulturen

Midsommar – sekt i Hälsingland

Mer idyll, men en idyll som krackelerar, finns i amerikanske regissören Ari Asters skräckfilm Midsommar som kom förra året. I filmen åker några amerikanska studenter för att fira Midsommar i Hälsingland, och hamnar i klorna på ett galet kollektiv som lever enligt uråldriga (svenska?) traditioner och ägnar sig åt blodsoffer.

Riket – demonisk doktor

Ett annat nidporträtt av svensken möter vi i Lars von Triers klassiska dramaserie Riket. Handlingen utspelar sig på Rikshospitalet i Köpenhamn, en ganska kocko miljö där absurda och övernaturliga saker händer. I centrum står en svensk -  en demonisk överläkare som spelas av Ernst-Hugo Järegård. I en berömd scenen skriker han ”danskjävlar” och spyr ut sitt hat över vårt grannland. Men nu är det kanske ombytta roller?

Mupparna – talanglös kock

Den figur som antagligen är den som flest amerikaner förknippar med ”svensken” är Swedish chef i Mupparna. Den talanglösa kocken som babblar låtsassvenska dök upp i amerikansk tv första gången 1975 och hans vanligaste fras är ”Börk börk”.

Mordet på orientexpressen – trög missionär

Ingrid Bergman belönades med en Oscar 1974 i kategorin bästa kvinnliga biroll , den fick hon för sin insats som den blyga och tröga missionären Greta Ohlsson. Karaktären beskriver sig själv i en scen med orden: ”I was born backwards”.

Brooklyn nine-nine – dryga bastubadare

I avsnittet The Swedes av den amerikanska komediserien kommer två poliser från Sverige till Usa för att ta med den kaviarsäljande boven Karl-Ove hem till Sverige. De svenska poliserna visar sig vara både präktiga, dryga och frispråkiga.  ”Vi har inga hemligheter. Inte ens våra kroppar. Vi badar bastu tillsammans hela tiden”, säger polisen Agneta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset och kulturen

Mer i ämnet