Sabaton. Basisten Pär Sundström står i mitten. Foto: Pressbild

Sabatons spelning i Ryssland stoppas

Uppdaterad
Publicerad

Det svenska rockbandet är inte välkommet till ryska Volgograd nästa helg. Ett lokalt klagomål hos myndigheter ledde till inställd konsert.

Uppdatering den 20 augusti: Sabaton har fått ryskt visum, men deras konsert i Volgograd är fortfarande inställd.

Sabaton är just nu ute på en omfattande turné. Nästa helg skulle gruppen agera dragplåster på ett evenemang i ryska Volgograd, som hålls i samband med 70-årsjubileet av Slaget vid Stalingrad. (Slaget pågick mellan augusti 1942 och februari 1943, och Sovjetunionen vann.)

Bokade som huvudakt

En storpublik på cirka 100.000 personer förväntades dyka upp på orten i södra Ryssland för att se det svenska powermetalbandet, som har byggt en stor fanskara sedan starten i Falun 1999.

– Det kändes som en typisk Sabaton-spelning, eftersom vi håller oss väldigt mycket till historia i våra låtar. Det är inget politiskt ställningstagande, men vi hade tänkt göra den här spelningen för att hedra minnet av slaget vid Stalingrad, säger Sabaton-basisten Pär Sundström.

Lokalpolitiker protesterade

Men nu har Sabaton fått veta att konserten är inställd. Pär Sundström har fått sin förklaring från den ryska arrangören:

– En rysk lokalpolitiker har protesterat, och anser att vi på grund av våra texter är nazister, vilket är väldigt flummigt av honom. Och tack vare att bandet Bloodhound Gang nyligen vanhelgade en rysk flagga under en konsert, tror han att vi ska göra det också. Men vi har aldrig någonsin gjort något sådant, och har inga planer på det.

Inte välkomna i Ryssland

Enligt ryska medier som exempelvis nyhetsbyrån NR2 är det en politiskt engagerad Volgograd-bo som har skickat sitt klagomål till chefen för det ryska federala Migrationsverket, vilket har lett till att Sabaton inte får genomföra spelningen i Ryssland den 23 augusti.

Det trots att bandet spelade i Moskva och Sankt Petersburg så sent som i juli, då de öppnade för Iron Maiden. Den klagande menar att Sabaton har nazistiska texter, och nämner låten ”Ghost Division” som anspelar på förbandet 7. Panzer-Division, som krigade på Tysklands sida i Andra världskriget.

Dessutom tycker den klagande att hela rockfestivalen, som hålls i anslutning till en motorcykelfestival, riskerar att skända minnet av människorna som dog i det historiska slaget.

Hoppas genomföra spelningen

Sabaton-medlemmarna har lagt ut ett pressmeddelande på nätet, där de ger sin syn på det som skett. Fansens reaktioner rullar in i en våldsam takt. Pär Sundström hoppas innerst inne att folkets röst ska vända situationen:

– Vi hoppas att folk kollar upp det här och förstår att lokalpolitikern inte vet vad han håller på med. Vi hoppas att myndigheterna ska omvärdera oss så att vi inte behöver vara 'nazister', och så att vi kan genomföra spelningen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.