Bassängen i Stockholm. Foto: Polisen/TT

Konstnären Saga Berlin döms för grov skadegörelse

Uppdaterad
Publicerad

Saga Berlin åtalades för skadegörelse av en utomhusbassäng i samband med ett konstprojekt. Fallet har blivit uppmärksammat, inte minst för att Berlin var ett av terroristen Rakhmat Akilovs offer. Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, säger till Kulturnyheterna att de kommer att överklaga domen.

Södertörns tingsrätt slår fast att konstnären Saga Berlin döms för grov skadegörelse.

Påföljden blir villkorlig dom och 70 dagsböter á 50 kronor. Skadeståndskravet är 280 860 kronor, något lägre än åklagaren yrkat. Saga Berlin ska enligt domen även betala 800 kronor till Brottsofferfonden.

– Vi delar inte alls tingsrättens bedömning, varken i skuldfrågan eller i skadeståndsfrågan. Vi tyckte i första hand att Saga skulle frikännas och inte betala något skadestånd och i andra hand att det skulle rubriceras som skadegörelse av normalgraden, säger Saga Berlins advokat, Matilda Bergström, till Kulturnyheterna.

Kommer ni att överklaga domen?

– Ja, vi kommer att överklaga. 

Matilda Bergström har talat med Saga Berlin efter domen.

– Saga är så klart väldigt besviken att man inte tagit till sig av vad hon har sagt angående att hon inte haft något uppsåt att skada någon pool. Men också att man nästan helt och hållet gått på kommunens linje vad gäller skadeståndets storlek, säger Matilda Bergström.

Filmare och fotografer frias

Tre personer, som filmade och fotograferade händelsen som en del av konstprojektet och åtalades för medhjälp till grov skadegörelse, frikänns.

I domen står att Saga Berlin tillsammans med ”okända gärningsmän” klottrat i simbassängen och därmed orsakat skador för 309 360 kronor. Saga Berlin har enligt åtalet planerat klottrandet. Saga Berlin säger att hon utfört handlingarna, men anser inte att hon är ansvarig för skadegörelse eftersom hon inte hade uppsåt att förstöra och planerade att sanera bassängen.

En grupp har startats på Facebook för att samla in pengar för att betala Saga Berlins skadestånd. Gruppen uppger samma förmiddag som domen faller att de samlat in över 200 000 kronor.

Hägerstensbadet 2016. Foto: Polisen/TT

Detta har hänt:

September 2016:

Hägerstensbadets tomma utomhusbassäng klottrades ner och grannar upprörs, särskilt sedan staden strax därefter gick ut med att saneringen skulle kosta 650 000 kronor.

Oktober 2016:

Tidningen Liljeholmen/Älvsjö är först med att rapportera att det är fotografen och konstnären Saga Berlin som står bakom verket/skadegörelsen. Med ”Uppfinn något eller dö” ville Berlin omdefiniera perspektivet på klotter. I en mejlkonversation med fastighetskontoret skriver Saga Berlin att hon är ångerfull och känner ett ansvar att återställa platsen.

April 2017:

Saga Berlin skadas svårt under terrorattentatet på Drottninggatan i Stockholm då Rakhmat Akilov kör in en lastbil i Åhléns. För magasinet Sex uppger Saga Berlin senare att lastbilen krossade hennes ben och att hon fick flera hjärnskador.

Juni 2018:

Akilov döms och Saga Berlin tillhör dem som bedöms varit utsatta för mordförsök och får 150 000 kronor i skadestånd – 70 000 av Brottsoffermyndigheten och 80 000 av sitt försäkringsbolag. Skadeståndsbeloppet som Stockholms stad kräver för skadegörelsen av bassängen är över 300 000 kronor.

Oktober 2018:

Rättegången startar och Saga Berlin förnekar brott, men erkänner handlingen – att hon sprejmålat bassängen. Berlin säger att det ingick i verket att återställa bassängen och att hon tagit in en offert på sanering, men att polisen avbröt arbetet, skriver lokalsajten Bättre stadsdel.

En grupp startas på Facebook för att samla in pengar för att betala Saga Berlins skadestånd. Gruppen uppger samma dag som domen kommer att de samlat in 200 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.