Under de två år som Samnytt varit med i det medieetiska systemet har sajten anmälts 18 och klandrats sex gånger. Foto: Hasse Holmberg / TT

Sajten Samnytt lämnar det medieetiska systemet

Uppdaterad
Publicerad

Samnytt har flera gånger på kort tid klandrats av medieetiska nämnden och den 29 december fastställde Högsta domstolen en förtalsdom mot sajtens ansvarige utgivare. Nu lämnar Samnytt det självsanerande, medieetiska systemet, rapporterar tidningen Journalisten.

Före jul klandrades Samnytt för att ha publicerat en bild på ett brottsoffer efter en macheteattack och den 29 december fastställde Högsta domstolen en dom mot ansvarig utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal efter att ha pekat ut en journalist som misstänkt jihadist.

Under de två år som Samnytt varit med i det medieetiska systemet har sajten anmälts 18 och klandrats sex gånger, skriver Journalisten.

Nu begär Samnytt utträde ut det medieetiska systemet, något som enligt medieombudsmannen Caspar Opitz inte hänt tidigare.

Samnyttsredaktionen skriver angående utträdet att det finns en god tanke med ett låta medierna övervaka sig själva, men att ”regelverket söker belägga konservativa medieaktörer med munkavle”.

Medieombudsmannen, MO och mediernas etiknämnd, MEN

Aktörer i mediebranschen har gemensamt kommit överens om att följa vissa etiska riktlinjer, publicitetsreglerna, i ett självsanerande system. Reglerna ska också se till att lagstiftarna inte behöver införa begränsningar kring det fria ordet.

Privatpersoner kan höra av sig till Medieombudsmannen för att få upprättelse om man anser sig ha tagit skada av en publicering. Den nuvarande Medieombudsmannen heter Caspar Opitz. När han fattat beslut om ett medieföretag bör klandras skickas beslutet till Mediernas etiknämnd som utgörs av medierepresentanter, personer ur allmänheten och domare. MEN fattar det slutgiltiga beslutet.

Klandrat medieföretag måste publicera ett uttalande om beslutet samt betala en expeditionsavgift på 13 000 eller 32 000 kronor beroende på storlek. Pengarna används för att delfinansiera det medieetiska systemet.

Källa: Medieombudsmannen.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.