Högsta domstolen fastställer dom i uppmärksammat förtalsmål. Foto: TT

HD fastställer förtalsdom mot Samnytts ansvarige utgivare

Uppdaterad
Publicerad

I oktober 2021 dömdes nättidningen Samnytts ansvarige utgivare Mats Dagerlind av hovrätten för grovt förtal efter att ha pekat ut en journalist på Dagens Nyheter som misstänkt jihadist. Nu har även Högsta domstolen ställt sig bakom domen, skriver Dagens Nyheter.

Det var 2020 som sajten Samnytt publicerade namn och bild på en journalist på Dagens Nyheter, och skrev att journalisten åtnjutit terrororganisationers ”beskydd och gunst” när han bodde i Syrien några år tidigare. Sajten publicerade namn och bild på journalisten och anklagade denne för att vara ”en misstänkt jihadist”.

Ett år senare dömdes tidningens ansvarige utgivare Mats Dagerlind för grovt förtal i tingsrätten, vilket senare fastställdes av hovrätten. Nu ställer sig även Högsta domstolen bakom domen.

”Allvarliga påståenden”

I domen skriver rätten att uppgifterna har innefattat allvarliga påståenden som rört kopplingar till terrorism och att journalisten har pekats ut med både namn och bild.

”Publiceringen måste vidare ses mot bakgrund av hans yrkesroll och de mycket bristfälliga kontrollåtgärderna. Med hänsyn till det nu sagda ska gärningen bedömas som grovt förtal”.

Journalisten arbetar sedan 2020 som researcher och reporter på Dagens Nyheter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.