I videon berättar Kulturnyheternas Mariana Benyamin Sir varför hon spår ett skifte på den svenska rap-scenen. Foto: TT/SVT

Efter Dree Lows besked: ”Skifte på gång inom svensk rap”

Uppdaterad
Publicerad

En av Sveriges mest framgångsrika rappare meddelade i helgen att han slutar göra musik, och har tagit ner några av sina populäraste låtar från Spotify och Youtube. Nu är ett skifte på gång i genren, tror Kulturnyheternas expert.

I helgen skrev Dree Low på sin instagram att han lägger ner sin musikkarriär för att ”fokusera på det som är bättre.” Och även om spekulationerna genast satte igång är det inte känt varför Salah ”Dree Low” Abdulle väljer att avsluta karriären. Rapparens tidigare producent Matte Caliste säger till P3 att alla låtar kommer att tas bort inom den närmsta tiden.

– Att säga att man ska sluta med musik är ett vanligt PR-trick hos artister. Niki Minaj, Jay Z, Chris Brown. Det finns jättemånga exempel. Skillnaden här är att Dree Low faktiskt har plockat bort delar av sin katalog från strömmningstjänsterna. Han har till exempel tagit bort sitt genombrottsalbum Flawless. Den innehöll hans stora hitlåt Pippi, säger Kulturnyheternas Mariana Benyamin Sir, som bevakat den svenska hiphopscenen i flera år.

”Som en popartist – fast han gör hiphop”

Dree Low utsågs till framtidens artist på Grammisgalan 2020 och var även nominerad i kategorin Årets låt. Under förra året var han en av de mest spelade artisterna på svenska Spotify. I likhet med flera av de senaste årens unga rappare har han främst nått ut med sin musik via sociala medier, utan att ha något stort skivbolag i ryggen.

– Han har varit mycket mer än bara hiphop. Hans musik har toppat både singellistan och albumlistan, och har nått utanför hiphop-genren. Tidningen Rolling Stone gjorde till exempel ett reportage om hur han som independent-artist lyckats nå så många lyssnare, säger Mariana Benyamin Sir.

I november 2021 dömdes Dree Low till ett års fängelse för rån. Han gav ut sitt senaste album Priceless i mars förra året, och har sedan dess släppt flera singlar.

Att han slutar göra musik, vad betyder det här för den svenska rap-scenen?

– Det är bara en av flera händelser som påverkar. Om vi kollar på musikscenen för två år sedan så dominerades den av artister som i dag är helt tysta. Det här gör att tronen är tom, och hiphop är en tävling så någon måste ta den här platsen. Om det blir mer festmusik eller mer politisk musik, det återstår att se. Men det är ett skifte på gång, säger Mariana Benyamin Sir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.