Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tryck på videon för att se klipp från visningarna. Foto: Avavav/Geoffroy Van der Hasselt/TT/Maison margiela

Sam Smith i blöja, skräpkastning och porslinshy – tre snackisar från fashion week

Publicerad

Efter att ha besökt Köpenhamn, London, New York, Milano och Paris går vårens upplaga av fashion week nu i mål.

Den här säsongen drog igång med Paris haute couture-vecka som sammanföll med vårens turné, trots att fokuset där ligger på handsydda och mer exklusiva plagg. Haute couture-stämpeln gör att kläderna är mer genomarbetade och ofta bara existerar i ett eller några få exemplar.

John Gallianos visning för märket Maison Margiela har uppmärksammats för sina silhuetter, men också modellernas porslinsliknande hy. Bakom utseendet ligger make up-artisten Pat McGrath, som avslutar sina sminkningar med en sprej som ger en porslinsliknande glans.

Svensk designer uppmärksammad – igen

Ännu en gång står svenska Beate Karlsson för en av de mest omtalade visningarna från Milanos modevecka. Tidigare har modellerna både sprungit och tappat sina kläder på väg ned för catwalken, men den här gången fick de skräp kastat på sig. Något Beate Karlsson menar handlar om näthat.

– Det är intressant att internet ska vara framtiden samtidigt som det känns som att vi gått tillbaka i tiden. Vi är tillbaka i medeltiden när man cancellerade folk genom att slänga skit på dem, säger Beate Karlsson till Kulturnyheterna.

Sam Smith i blöja

Designern Andreas Kronthaler ser till att hålla Vivienne Westwoods namn aktuellt ännu ett år med en av mode-månadens mest omtalade visningar. På sociala medier cirkulerar klipp på män som trummar varandra på rumpan, dansar och spelar musik – omgivna av modeller.

En av dem Sam Smith, som bär inte en utan två kreationer för märket. Bland annat en blöjliknande underdel stajlad med en träkäpp som accessoar.

Tryck på videon för att se klipp från visningarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.