Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna och Christer Nylander (L), ordförande i Kulturutskottet. Foto: Sveriges Riksdag/Staffan Löwstedt/SvD/TT

Riksdagspartier eniga – svenska museer ska inte behöva sälja konst

Publicerad

Svenska museer ska inte behöva sälja sin konst för att klara sig genom pandemin, det är det är samtliga svenska riksdagspartier överens om. Istället ska man fortsätta dela ut kulturstöd för att kompensera intäktsbortfallet.

Frågan om museer ska börja sälja sin konst av ekonomiska skäl väcktes redan i höstas när The Royal Opera i Storbritannien sålde ett verk av David Hockney för 18 miljoner pund. Kort därefter meddelade Royal Academy of Art att de planerar att sälja en marmorstaty, signerad Michelangelo. Sedan dess har också Brooklyn Museum auktionerat ut tolv verk, och även Metropolitan Museum of Art planerar för att sälja.

Orsaken till säljbehovet är att museerna har förlorat nästan alla sina biljettintäkter till följd av pandemin. Men i Sverige vill inget av de åtta riksdagspartierna se svenska museer sälja av sin konst för att klara sig ekonomiskt. 

– Att museer ska sälja av sin konst ska inte ses som en sista utväg. Den situationen ska helt enkelt inte förekomma, säger Lawen Redar, kulturpolitisk talesperson för Socialdemokraterna.

”Viktigt att få stödpaket på plats”

Enligt Lawen Redar har man i Sverige till skillnad från länder som bland annat Storbritannien och USA, en starkt offentligt finansierad museiverksamhet där staten, regionen eller kommunen är huvudman. Museerna har därför ett starkare skydd och inte samma inkomstbortfall som man hade haft om man till största del varit finansierad av biljettintäkter. De privata museerna är de som har haft det tuffast under pandemin.

Istället för att tvingas sälja sin konst ska museernas intäktsbortfall främst kompenseras med hjälp av statligt kulturstöd. 

”Det är olyckligt om ekonomiska problem till följd av pandemin tvingar ett museum att sälja sådant som man anser vara viktigt för att samlingarna ska vara så bra som möjligt, eller av andra konstnärliga skäl. Det är därför så viktigt att vi får ett stödpaket på plats”, skriver Christer Nylander (L), ordförande i Kulturutskottet, till Kulturnyheterna. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.