Sångerskan Cesaria Evora död – hedras med två dagars landssorg

Uppdaterad
Publicerad

Cesaria Evora, känd som ”barfotadivan”, dog i lördags på ett sjukhus i sin hemstad Sao Vicente, det rapporterar USA Today. Evora blev 70 år gammal och var vid sin död en av öriket Kap Verdes största artister.

Evora började uppträda som 16-åring, när hon blev övertalad av en vän att sjunga på en av alla olika sjömansbarer i Kap Verde.

Sitt namn fick hon eftersom hon alltid uppträdde utan skor.

1988 fick Evora internationellt genomslag med skivan La Diva Aux Pieds Nus. Under 90-talet gick hon vidare till att vinna grammys och andra prestigefulla musikpriser. 1991 skrev t ex franska Le Monde att hon hade ”en röst som kan smälta själen”.

Hon utvecklade en blandning mellan folkmusiken morna och coladera, portugisisk fado och brasiliansk modinha. Hon har också jämförts med den amerikanska jazzsångerskan Billie Holiday.

De senaste åren genomförde Evora en sista turné men hon hade också lidit av hälsoproblem, och förra året annonserade hon sin pension då hon nyligen drabbats av en hjärtattack.

Hemlandet har hedrat sångerskan med två dagars landssorg.

Kristoffer Viita

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.