Sångerskan Lena Horne död

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska sångerskan och skådespelerskan Lena Horne har avlidit, rapporterar nyhetsbyrån AP.

Lena Calhoun Horne föddes i Brooklyn i New York den 30 juni 1917.

Horne gjorde sig ett namn på den legendariska jazzklubben Cotton Club och var första svarta artist att få ett kontrakt med en stor Hollywood studio. Hon anses ha berett väg för efterföljande generationer svarta underhållare i USA.

I New York Times skriver man att Horne förmodligen skulle blivit en riktigt stor Hollywoods-stjärna om hon fötts femtioår senare. Istället fick hon sjunga strösånger i diverse musikaler under 40-talet, framträdanden som oftast klipptes bort när de visades på biografer i den amerikanska södern.

Lena Hornes bredare genombrott fick hon i musikalen ”Stormy Weather” 1943, där hon sjöng titelsången som kom att bli det musikstycke flest förknippar med henne.

”Det som gjorde mig till en stjärna var kriget”, sa Horne i en intervju 1990. Sångerskan fick ett stort genomslag inom armén under Andra världskriget, en popularitet som spred sig även i det civila amerika.

Lena Horne blev 92 år gammal.

Lena Horne sjunger Stormy Weather

Catarina Fagerlund/Mikael Ljung

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.