Sanna Nielsens bild upprör följare Foto: Skärmdump Instagram

Sanna Nielsen anklagas för rasistisk mobbning

Uppdaterad
Publicerad

Efter att ha postat en bild på sociala medier anklagas sångerskan och programledaren Sanna Nielsen för att reproducera rasistiska stereotyper. ”Osmakligt och osympatiskt Sanna”, skriver en av kritikerna. Sanna Nielsen svarat på sin blogg med att uppmana sina följare att kolla fakta innan de anklagar henne för att vara rasist.

På bilden som Sanna Nielsen postade i lördags sitter hon utklädd med löständer, glasögon och kimono, tillsammans med kollegan Robert Gustafsson, som bär särk och lösmustasch. Under bilden från Oscarsteaterns föreställning har hon skrivit ”Vi säger tack för en fantastisk revy-vecka!”.

Nu får sångerskan och programledaren hård kritik för den utklädda bilden och anklagas för rasism. Flera har kommenterat bilden som postats på både hennes Facebook-sida och Instagram, som Nöjesbladet var först med att rapportera om.

”Osmakligt och osympatiskt Sanna att använda rasstereotyper för tillfredsställa ”folket”. Du borde dragit lärdom och insikt av det förfärliga näthat och nätmobbning du utsattes för någon vecka sedan, för att påverka förlegade rasstereotyper på din nuvarande arbetsplats.”, skriver en av  de kritiska rösterna, som pekar på att Sanna själv fick utstå påhopp för sitt utseende i samband med att det stod klart att hon är årets julvärd i SVT.

”Reducerar hela folkslag till stereotyper”

”Jag blir så ledsen att återigen se denna typ av ”skämt” på bekostnad av minoritetssvenskar. Är det verkligen så viktigt att få reducera hela folkslag till stereotyper?”, skriver en annan och får medhåll:

”Denna typ av nidbilder är just den typ av mobbning jag och många östasiater med mig har fått utstå både i verkliga livet och genom populärkulturella uttryck. Jättetråkigt”.

Förklarar sig på sin blogg

Under måndagskvällen publicerade Sanna Nielsen ett inlägg på sin blogg där hon skriver: ”Idag blev jag kallad rasist på sociala medier. Jag trodde aldrig att den dagen skulle komma, då det är så långt ifrån den jag är.”

Sanna Nielsen förklarar att fotot är taget ur sitt sammanhang och att kostymen kommer från ett nummer ur en revy ”som handlar om precis det vi INTE ska skämta om”. Hon uppmanar också till att ”kolla av fakta innan man anklagar henne för att exempelvis vara rasist”.

Pernilla Wahlgren som geisha

Förra året anklagades föreställningen Det påstrukna förklädet på Götalejon i Stockholm också för att reproducera rasistiska nidbilder av asiater, efter att Pernilla Wahlgren, som medverkade i föreställningen, postat en bild på dig själv utklädd till geisha intill mustaschprydda samurajer på Instagram.

Kulturnyheterna har sökt Sanna Nielsen och Robert Gustafsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.