Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den tidigare brittiske premiärministern John Major har kritiserat historieskrivning i den nya säsongen av ”The crown”, berättar John Savage, chefredaktör på The local. Foto: ”The crown” säsong 5 2022

”Kritiken har gjort den nya säsongen kontroversiell”

Uppdaterad
Publicerad

Den nya säsongen av ”The Crown” är här och i fokus står 90-talets prins Charles och prinsessan Dianas förflutna. Serien har nått stora internationella framgångar men i Storbritannien riktas kritik mot seriens verklighetstrohet.

”The Crown” har varit en tittarsuccé sedan seriens premiär på Netflix 2016. Två månader efter drottning Elizabeth II:s död tas den emot med blandade reaktioner av den brittiska publiken, berättar James Savage, chefredaktör för The local.

– Oavsett vad man tycker om den som dramaserie är det många som ifrågasätter den som en historia om sanningen, säger han.

Kritik från tidigare premiärminister

Bland annat har John Major, Storbritanniens premiärminister mellan 1990-1997, uttalat sig kritiskt mot den nya säsongen. Särskilt gällande en scen där prins Charles ska försöka få Major att övertala drottningen att abdikera.

– John Major säger att ”det här har aldrig hänt” och att det är en ganska stor sak att hitta på, säger James Savage.

En annan som kritiserat serien är skådespelaren Judi Dench, som kallat den för ”illvillig”.

– De här ganska välrespekterade personerna som gått ut och kritiserat serien i hårda ordalag har gjort att det blivit ganska kontroversiellt.

Men trots kritiken ser Savage att det ändå är väldigt många som också ser fram emot den nya säsongen. Även i Storbritannien.

– Den är jättepopulär i Storbritannien. Det är ju ett fantastiskt fängslande och påkostat drama. Man återskapar det gamla Britannia.

Drottningens bortgång

I den nya säsongen syns en ny skådespelarensemble. Imelda Staunton tar över rollen som drottning Elizabeth den andra efter tidigare säsongers Claire Foy och Olivia Coleman.

Att säsongen kommer bara två månader efter drottningens bortgång har inte påverkat produktionen enligt Savage.

– Allt var producerat och klart innan drottningen gick bort. Men det är klart att det påverkar reaktionerna och tittaren när man tittar på ”The Crown” för första gången när drottningen inte längre är med oss.

Troligtvis ingen Meghan och Harry i nästa säsong

Allt för nära nutiden har produktionen bakom ”The Crown” försökt undvika, berättar Savage. Vad en sjätte säsong skulle handla om är ännu oklart.

– Jag vet inte exakt men det kommer inte komma så nära nutiden. Det kommer inte bli Harry och Meghan tror jag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer