Foto: TT

Sara Danius död efter lång tids sjukdom

Uppdaterad
Publicerad

Svenska Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius har avlidit efter en tids sjukdom, uppger familjen för SVT.
”Familjen sörjer djupt hennes bortgång och ser tillbaka på hennes liv med stor tacksamhet, stolthet och glädje”, skriver de i ett uttalande till TT.

Danius är mest känd som Svenska Akademiens första kvinnliga ständiga sekreterare. Hon tillträdde som ständig sekreterare 2015 och lämnade sitt arbete i Svenska Akademien i april 2018. Hon blev 57 år.

Sara Danius var professor, litteraturforskare, författare och kritiker. Hennes senaste bok Om Bob Dylan kom ut 2018, två år efter att hon varit med om att tilldela musikern Nobelpriset i litteratur.

– Jag tänker på henne som briljant och modig. Som forskare, författare och intellektuell hade hon en bredd och en spets samtidigt. Hon kunde skriva om Marcel Proust som man förväntar sig av en professor men hon kunde också skriva ledigt och engagerat om mode och fotografi, säger Daniel Sandström, förläggare på Albert Bonniers förlag.

Daniel Sjölin är kulturmedarbetare på Expressen och tidigare programledare för SVT:s litteraturprogram Babel.

– Hon kunde utgå från väldigt konkreta saker när hon skrev om litteratur och inte enbart teorier. Det sättet att använda sig av konkreta föremål och den riktiga verkligheten och visa hur den kan påverka litteratur är något jag tog med mig och själv haft som ideal för hur man ska föra ett bra samtal om litteratur.

Sara Danius syster Eleonora von Essen skriver en hälsning på Instagram: ”Sov gott min syster, sov gott hela världens Sara”. Även systern Aurora Stark har publicerat ett inlägg, med samma bild. ”Idag blev världen en fattigare plats. Vila i frid, älskade, storslagna Sara”.

Hanterade krisen i Akademien

Danius tillträdde som ledamot i Svenska Akademien 2013 på stol 7 efter Knut Ahnlund. I mitten av 2015 blev hon den första kvinnliga ständiga sekreteraren som sällskapet haft sedan det grundades på 1700-talet. När Dagens Nyheter avslöjade att 18 kvinnor anklagade ledamoten Katarina Frostensons make Jean-Claude Arnault för sexuella trakasserier och övergrepp fick Danius hantera krisen som avslöjandet utlöste. 

– Hon blev oerhört glad när hon blev invald i Akademien, det var väldigt stort för henne. Jag tror inte hon insåg konsekvenserna av den utredning hon tog initiativ till, säger Maria Schottenius, litteraturvetare och tidigare kollega till Sara Danius.

I april 2018 meddelade Sara Danius att hon lämnar sitt arbete i Svenska Akademien och hon utträdde formellt i februari 2019.  

Sju ledamöter; Klas Östergren, Kerstin Ekman, Lotta Lotass, Sara Stridsberg, Jayne Svenungsson, Katarina Frostenson och Sara Danius lämnade sina stolar till följd av krisen.

– Det blev en stor sorg för henne när Akademien sedan föll samman, säger Maria Schottenius.

Uppmärksammad internationellt

Sara Danius föddes den 5 april 1962 i Täby utanför Stockholm. Under sin tidiga barndom bodde hon på flera olika platser tillsammans med sin mamma, författaren och debattören Anna Wahlgren, och sina syskon. I elvaårsåldern flyttade hon till Täby för att bo med sin pappa, läraren och författaren Lars Danius.

– Jag minns henne från att jag var väldigt ung, vi gick på universitetet ihop. Jag beundrade henne redan då. Hon stack ut. Som jag minns det hade hon ett lila spretigt hår och var supersmart. Hon hade en särskild aura omkring sig redan då, säger Eva Beckman, programbeställare för kultur på SVT.

1998 utkom hon med doktorsavhandlingen The senses of modernism, som uppmärksammades internationellt och handlade om förhållandet mellan teknologi, varseblivning och modernistisk estetik.

Enligt Svenska Akademiens hemsida är boken nu en standardreferens inom modernismforskningen. Danius har även skrivit boken Prousts motor om författaren Marcel Proust. 

Sara Danius har varit verksam vid Beckmans designhögskolas modeprogram. Danius kom att förknippas med plagget knytblus och när hon lämnade sitt arbete i Svenska Akademien visade hundratals sitt stöd för Danius genom att lägga upp bilder i sociala medier där de bar knytblusar. Uppskattningsvis samlades 2 000 personer utanför börshuset ett par dagar efter att Danius meddelat sin avgång.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sara Danius

Mer i ämnet