Foto: Jonas Ekströmer/TT

Sara Danius lämnar Svenska Akademien

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius lämnar Svenska Akademien, skriver Akademien i ett pressmeddelande.
– Vi har kommit till en uppgörelse, och det är väldigt skönt att vi kunnat nå dit efter en ganska så lång tid, säger ständige sekreteraren Anders Olsson.

”Svenska Akademien har bedömt att det funnits sakliga skäl att avsluta Sara Danius sekreterarskap i förtid. Detta har lett till affektladdad polemik och sammanblandning av olika frågor. Svenska Akademien ber Sara Danius om ursäkt för sin del i detta”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande om beskedet att Sara Danius nu lämnar institutionen.

Hittat lösning

– Vi har kunnat enas om ett rimligt avtal. Det har varit svårt att komma fram till en överenskommelse eftersom vi inte har haft något avtal som reglerat frågan om avgångsvederlag och uppsägningstid, säger ständige sekreteraren Anders Olsson till SVT.

– Men nu har vi hittat en rimlig lösning: Vi har gått till riktlinjerna för ersättningar till  befattningshavare i bolag med statligt ägande, fortsätter han.

Får en ”rimlig ersättning”

Svenska Akademien skriver också i sitt pressmeddelande att den nått en överenskommelse som ”båda parter finner rimlig”. När Katarina Frostenson lämnade Akademien tidigare i år fick hon en ekonomisk ersättning på livstid, och fick samtidigt bo kvar i den lägenhet som hon besuttit i egenskap av ledamot. Men Anders Olsson vill inte ge några detaljer om vad uppgörelsen med Danius innebär, och hänvisar till sin respekt för Sara Danius:

– Avtalet innebär att Danius nu med omedelbar verkan lämnar sin stol i Akademien, och nu kan vi på ett annat sätt än tidigare blicka framåt och ta itu med de återstående problem som vi också har, säger Anders Olsson.

Vad är din känsla efter detta besked?

– På ett sätt är det en lättnad, eftersom att det varit liggande under så lång tid. Men vi har mycket kvar på vårt bord, så vi kommer inte fira med champagne. Vi har gott om saker att titta närmare på, och det närmaste just nu är att kunna dela ut Nobelpriset i litteratur i höst.

Avgångsvederlag

Sara Danius advokat Anders Elmér har företrätt Sara Danius sedan april när hon lämnade sitt arbete.

– Jag har företrätt Sara Danius i förhållande till Svenska Akademien för att diskutera villkor för om hon ska lämna som ständig sekreterare. Sen finns det ju frågan om hon ska vara kvar över huvud taget. Den delen har Sara Danius fattat ett beslut om de senaste veckorna, när vi kommit fram till överenskommelsen, att då lämnar hon helt, säger han till Kulturnyheterna.

Är Sara Danius nöjd med överenskommelsen?

– Jag tror att det mesta korrekta är att säga att hon är lättad över att man träffat en överenskommelse och hon tycker att den är godtagbar.

Avgångsvederlaget i kronor vill Anders Elmér inte uttala sig om, men Danius får ersättning från Akademien fram till april och sedan ytterligare nio månaders avgångsvederlag. Enligt dokument som Kulturnyheterna tagit del av begärde Sara Danius ursprungligen 32 månadslöner i avgångsersättning.

Kulturnyheterna söker Sara Danius för en kommentar.

Det var i april som Sara Danius meddelade att hon lämnar sitt arbete i Akademien, men hon har sedan dess inte begärt formellt utträde och har därmed fortfarande haft sin stol som ledamot.

Sara Danius har suttit på stol nummer sju i Svenska Akademien sedan 2013 och blev ständig sekreterare 2015. När Dagens Nyheter avslöjade att 18 kvinnor anklagade ledamoten Katarina Frostensons make – Kulturprofilen – för sexuella övergrepp och trakasserier, fick Danius att hantera krisen som avslöjandet utlöste.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet