I dag tog Sara Danius emot jämställdhetsbyrån Klara K:s pris i kategorin årets förebild. Foto: TT

Sara Danius ledarskap prisas av jämställdhetsbyrå

Uppdaterad
Publicerad

Sedan Sara Danius i enlighet med Akademiens vilja avgick som ständig sekreterare, och samtidigt lämnade arbetet, har hon fått Lena Nyman-pris, Eva Moberg-pris och idag tog hon emot jämställdhetsbyrån Klara K:s pris i kategorin årets förebild.

Medan Svenska Akademien står mitt i en historisk kris regnar priser och prestigeuppdrag över Sara Danius.

Under året har hon gått modell på Stockholms modevecka i egendesignad blus, fått jobb på Beckmans designhögskola, och fått i uppdrag att kurera en fotoutställning på Moderna museet 2019. Hon sitter fortsatt i Nobelstiftelsens styrelse, i Vitterhetsakademien och – åtminstone på pappret – i Svenska Akademien. Sara Danius placerar sig på en andraplats i tidskriften Fokus årliga lista över kultursveriges mäktigaste personer.

– Jag tycker att hon har visat på ett stort mod och en stor integritet, säger Camilla Wagner, vd på jämställdhetsbyrån Klara K, som idag utnämnde Danius till årets förebild för hennes agerande i Svenska Akademien.

”Omdöme och modigt ledarskap”

Ur motiveringen: ”Med högburet huvud fullföljde hon sitt uppdrag och sopade rent från decennier av vänskapskorruption, jäv och bristande moral framför dörren till Sveriges mest anrika kulturinstitution. Historien lär döma alla de Aderton för deras snille och smak och då särskilt minnas en som visade prov på integritet, omdöme och modigt ledarskap.”

Svenska Akademien är en institution som omgärdas av en otrolig sekretess. Hur stor insyn i Svenska Akademien, och i Sara Danius ledarskap, har ni i juryn haft?

– Ingen alls mer än vad som har rapporterats förstås. Så det är bara det som vi har sett, säger Camilla Wagner.

Sara Danius tackade nej till intervju efter prisutdelningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.