Sara Danius. Foto: SVT

Sara Danius: Alla borde avgå

Uppdaterad
Publicerad

I går skrev Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark ett brev till Svenska Akademiens tillförordnade ständige sekreterare Anders Olsson och krävde ledamoten Horace Engdahls avgång. Nu går Danius längre än så:
– Min uppfattning är att Akademiens alla ledamöter borde avgå, säger hon till Kulturnyheterna.

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark deltar inte i Svenska Akademiens arbete, men har inte begärt utträde och är därför fortfarande med. Under tisdagen lämnade de över ett brev, där de krävde Horace Engdahls avgång, till Akademien.

– Det är det enda möjliga steget om man vill att Svenska Akademien ska utvecklas åt rätt håll och inte haverera, säger Sara Danius till Kulturnyheterna.

Är det inte motsägelsefullt att ni som lämnat fortsätter ställa krav på Svenska Akademien?

Det är inget krav, men om man ska följa stadgarna krävs tolv ledamöter för att rösta in nya ledamöter. Om man inte gör det kommer Akademien att självdö, det vill ingen, säger Danius och fortsätter:

– Min uppfattning är att Akademiens alla ledamöter borde avgå och sen ser man till att det finns utomstående instanser som utser nya ledamöter och att man börjar om från början.

Vill ha förnyelse

Sara Danius säger att hon vill se en förnyelseprocess inom Akademien, något hon inte kan se i dagsläget.

– Det första steget är att Horace Engdahl lämnar sin stol och lämnar sitt arbete i Akademien, säger hon.

Vad tycker du om att det inte delas ut något Nobelpris i litteratur i år?

– Jag tycker att det är ett riktigt beslut, det borde stå klart för alla att Akademien inte är förmögen att bereda det stora arbete som fordras för att dela ut ett pris i höst.

”Misstänks ha skyddat Kulturprofilen”

Sara Danius har alltså tillsammans med Peter Englund och Kjell Espmark krävt att Horace Engdahl ska lämna Akademien. Engdahl har tidigare svarat att han inte ämnar lämna sin stol i Svenska Akademien.

Varför är det så viktigt att Horace Engdahl avgår?

– Ja, man kan ställa den frågan till Horace Engdahl, men han har på olika sätt skyddat, kan man misstänka, den så kallade Kulturprofilen.

Horace Engdahl skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han inte förstår den kritiken.

”Detta påstående är osakligt. Jag förstår inte ens vad Sara Danius menar med det”, skriver han. På frågan om han är beredd att ta avstånd från Kulturprofilen Jean Claude Arnault svarar han:

”Om det kan visas, bortom rimligt tvivel, att han har begått några av de handlingar som han läggs till last, kommer jag att beklaga att han har utfört dessa handlingar. Om du så vill kommer jag att 'ta avstånd' från dessa handlingar. Men jag vet inte vad det skulle innebära att ta avstånd från en människa.”

Jean Claude Arnault har tidigare nekat till brottsanklagelser via sin advokat Björn Hurtig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet