Foto: TT

Horace Engdahl: ”Dumheter” och ”trams”

Uppdaterad
Publicerad

Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark – de tre ledamöter som lämnat Svenska Akademiens arbete, men inte begärt formellt utträde – kräver Horace Engdahls avgång.

”Trams” och ”Dumheter”, skriver den tidigare ständige sekreteraren till Kulturnyheterna om kraven.

Svenska Akademien behöver 12 ledamöter för att rösta in nya medlemmar enligt de egna stadgarna – i dag är de tio.

”I denna den värsta krisen i Akademiens historia är vi som lämnat arbetet beredda att bistå med återuppbyggnaden”, skriver de tre ledamöterna Sara Danius, Peter Englund och Kjell Espmark, som inte längre deltar i  Akademiens arbete, i ett brev till Svenska Akademien.

Krisen i Svenska Akademien

Horace Engdahl svarar till Kulturnyheterna via flera mejl att ett frivilligt utträde från hans sida inte kommer på fråga.

”Det finns inget skäl att kommentera en sådan dumhet. Om dessa avhoppare vill återvända till Akademiens arbetsgemenskap, får de lov att göra det utan bisarra krav och åthävor”, skriver han.

I ett annat mejl utvecklar han resonemanget:

”Det är ju bara trams. Ingen ledamot har rätt att fordra en annan ledamots avgång. Det vet de tre, fast de är litet omtöcknade av den senaste tidens händelser.”

Inte förvånad

På följdfrågan om hur han reagerar på kravet, i och med att det är hans tidigare vänner som kräver hans avgång svarar han slutligen:

”Det har tyvärr gått så långt att jag inte längre förvånas”.

Till Dagens Nyheter skriver Engdahl:

”Så skönt, då blir vi av med dem. Jag är vald till stol nr 17 på livstid och kommer förvisso att sitta kvar till min död. De tre avhopparna skämmer ut sig genom att detta misslyckade försök till maktspel”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Svenska Akademien

Mer i ämnet