Kiernan Shipka spelar huvudrollen i Chilling adventures of Sabrina. Foto: TT

Satanister sluter fred med Netflix om getstaty

Uppdaterad
Publicerad

Slaget om den gethövdade statyn i Netflixserien ”Chilling Adventures of Sabrina” är över.

Det amerikanska satanistiska sällskapet The Satanic Temple har bestämt sig för att dra tillbaka sin stämningsansökan.

The Satanic Temples stämningsansökan låg på hela 50 miljoner dollar och riktades mot Netflix och Warner Bros i början av november. Sällskapet har tidigare anklagat serien för att ha kopierat en satanistisk staty av en gud vid namn Baphomet, och skadat dess rykte genom att låta den symbolisera ondska.

The Satanic Temple ska få stå med i eftertexterna på avsnitt av serien som redan filmats. De övriga villkoren för överenskommelsen mellan de olika parterna avslöjas inte.

Lucien Graves som är grundare av The Satanic Temple skriver i ett blogginlägg att han tagit emot en mängd hatmejl angående organisationens stämningsansökan. Enligt Graves uppfattar flera av dem som hört av sig situationen som att ”en stor, mäktig satanisk organisation använder sin makt till att mobba en osäker och oskyldig tonårshäxa”. Något som Graves vänder sig emot.

Han anklagar även media för att ha låtsats att tvisten varit ”unik, betydelsefull eller ens intressant” och kallar det hela för ”en av de mest överpublicerade upphovsrätts-fordringarna någonsin”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.