Tidningen Flamman utlyser satirtävling – vill håna Erdogan

Uppdaterad
Publicerad

En satirtecknartävling, med Turkiets president Erdogan som måltavla, har lanserats av den socialistiska tidningen Flamman. De bästa teckningarna kommer att publiceras i tidningen, och en prispeng utlovas till en av skildringarna.

– Inte vårt fel om det får diplomatiska konsekvenser, säger Flammans chefredaktör Leonidas Aretakis till SVT.

Flamman uppmanar sina läsare att skicka in satirteckningar på Turkiets president Erdogan. De bästa kommer att publiceras i tidningen, och en vinnare kommer att tilldelas en prissumma på 10 000 kronor.

Syftet är enligt tidningens chefredaktör Leonidas Aretakis att ”lyfta problemet med regeringens hanteringen av Natoprocessen”.

– Vi lanserade den här tävlingen för att stå upp för det fria ordet och för att stå upp för kurderna, säger Leonidas Aretakis till SVT.

”Skända flaggan” i nyversion

Satirtecknartävlingen introduceras i Flamman med en nyversion av konstnären Carl Johan De Geers sextiotalsklassiker ”Skända flaggan”. Den omarbetade illustrationen är gjord med originalkonstnärens godkännande.

I sociala medier skriver De Geer att han ”naturligtvis sa ja, med glädje” när Flamman kontaktade honom för att få göra en pastisch på klassikern med tävlingen som ändamål.

”Jag hoppas att våra sabotage får avsedd verkan. Vi vill inte ingå i en kärnvapenallians”, skriver Carl Johan De Geer.

Kontroversiell publicering

Tävlingen kan få konsekvenser på högsta politiska nivå. Men Leonidas Aretakis menar att det ansvaret inte ligger på Flammans bord.

– Om det får diplomatiska konsekvenser för att en tidning utnyttjar sin rätt att trycka de åsikter man vill trycka, då är det inte vi som har gjort fel, utan då visar det bara hur feltänkt hela den här Natoprocessen är, säger han till SVT.

På frågan huruvida detta är en vårdslös publicering svarar Leonidas Aretakis ”definitivt inte” och uppmanar andra medier att göra samma sak.

Kritiserar regeringen

Protesttävlingen kommer kort efter att en docka, föreställande Erdogan, hängdes upp-och-ned i ett rep utanför Stockholms stadshus förra veckan. Aktionen fick omedelbara konsekvenser – Turkiet markerade med att kalla in Sveriges ambassadör till samtal och ställa in talmannen Andreas Norléns besök.

Statsminister Ulf Kristersson (M) fördömde dockprotesten, medan Leonidas Aretakis menar att det är förkastligt att Sveriges regering ”gör allt för att blidka denna förtryckarregim”.

SVT har sökt utrikesminister Tobias Billström för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.