2011 kastades brandbomber in på redaktionen. Foto: TT

Satirtidning har attackerats tidigare

Uppdaterad
Publicerad

Den franska satirtidningen har attackerats tidigare, bland annat i samband med de omstridda danska profetteckningarna.

Charlie Hebdo är en fransk satirtidning som kommer ut en gång i veckan. Den uppfattas som en vänstertidskrift och startades i kölvattnet av studentprotesterna 1968. Skribenterna är välkända, även om de inte undertecknar med sina namn utan använder pseudonym.

Den innehåller också skämtteckningar. Bland annat har tidningen publicerat de omstridda danska profetteckningarna, vilket de anmälts men friats från.

Terrordåd mot fransk tidning

Tidigare attacker

Hot och attacker har tidigare riktats mot tidningen, bland annat 2011 då de utsåg profeten Muhammed till sin chefredaktör. På jihadistsajter förekom både hot och uppmaningar till aktioner mot tidningen. Utnämningen var en kommentar till att ett islamistiskt parti stod som vinnare i valet i Tunisien. Vid det tillfället sattes redaktionen i brand med en bensinbomb, men ingen människa skadades.

Vid nyår 2012/2013 aviserade tidningen en tecknad biografi över profeten – inte satirisk, däremot ett projekt som utmanade den muslimska traditionen att inte avbilda Muhammed.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrordåd mot fransk tidning

Mer i ämnet