Eskil Frank, överintendent på Forum för levande historia. Myndigheten får ansvar för en stor satsning mot rasism. Foto: TT

Satsningar mot rasism och extremism

Uppdaterad
Publicerad

För första gången ryms också demokratifrågorna i kulturministerns portfölj. Här är några av demokratisatsningarna i regeringens budgetförslag.

Myndigheten Forum för levande historia får 25 miljoner kronor för att i samarbete med Skolverket genomföra en stor utbildningsinsats om ”olika former av rasism i historien och i dag”. Insatsen sträcker sig över tre år.

– Vi känner stolthet över att regeringen hyser sånt förtroende för oss att vi får det här uppdraget, säger Eskil Frank, överintendent på Forum för levande historia.

Kulturbudgeten 2014

Det är inte klart exakt vad satsningen kommer att innebära, men Eskil Frank tror att den kommer bli omfattande för myndigheten.

– Det är nästan 25 procent utöver vår budget. Det kommer bli en jätteutmaning för oss att hantera det här uppdraget.

Längre bokstavskombination

Statens kulturråd får ett utökat uppdrag som strategisk myndighet inom kulturområdet för hbtq-frågor. När Kulturnyheterna når Kulturrådet har de inte hunnit sätta sig in i exakt vad som är nytt i uppdraget, men kan konstatera att uppdraget har fått en ny bokstav.

– Vi hade ett hbt-uppdrag. Nu är ”q”-et formellt tillagt och det är bra, säger Staffan Forsell, generaldirektör Kulturrådet.

Budgetförslaget rymmer också satsningar på arbetet mot våldsbejekande extremism.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kulturbudgeten 2014

Mer i ämnet