Scalateatern tar emot publik på över 200 – bygger ut krogen

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen meddelade regeringen att skjuta upp beslutet om lättnader i publikrestriktioner. Besvikelsen är stor hos kulturinstitutioner och arrangörer runt om i landet. Men det finns sätt att ta sig förbi 50-personersgränsen.

Det blev stor besvikelse hos kulturinstitutioner och arrangörer runt om i landet när regeringen beslöt att behålla maxgränsen på 50 personer i publiken. Den ökade smittspridningen till trots växer nu irritationen över att olika restriktioner gäller för olika sorters arrangemang.

Organisationerna Svensk scenkonst och Svensk live uttryckte under torsdagen sin besvikelse över beskedet.

Michael Lindgren, regissör och teaterdirektör Scalateatern berättar att man där beslutat att ta emot över 200 personer – genom att bygga om teatern till en krogshowsrestaurang.

– Självklart är det bisarrt att vi får göra en show om vi har en servering. Vi som är en krog kan göra det, men en teater som inte är en krog kan inte göra det. 

”Ett bekymmer”

Nationalscenen Dramaten ligger dock kvar på 50 personer i publiken.

– Det kändes som ett dråpslag och en fruktansvärd besvikelse, säger Mattias Andersson, Dramatens konstnärlige ledare.

Kulturminister Amanda Lind (MP) svarar att hon förstår besvikelsen och förvirringen.

– Vi är i en situation där det finns olika lagstiftningar och det gör att det träffar lite olika. Det är i grunden ett bekymmer och det är därför vi dragit i gång ett arbete nu med att ta fram en tillfällig lagstiftning som ska kunna träffa samtliga verksamheter.

Se mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.