Martin Schibbye, här med Johan Persson, svarar i sin första text sedan frigivningen på kritik om Kubas pressfrihet. Foto: Bertil Enevåg Ericson / Scanpix

Schibbye svarar på kritik om Kuba

Uppdaterad
Publicerad

Martin Schibbye ifrågasattes av krönikören Johan Hakelius för sitt engagemang i pressfrihetsfrågor. I sin första text sedan frigivningen ger Schibbye svar på tal.

Efter mer än ett år i etiopiskt fängelse har journalisten Martin Schibbye skrivit sin första text på svensk mark. Texten, som publiceras på Schibbyes blogg, är ett svar på krönikören Johan Hakelius, som i en krönika i Aftonbladet ifrågasatt Schibbyes försvar för den fria journalistiken.

”Ska Kuba fängsla journalister?”, frågade Hakelius mot bakgrund av att Schibbye tidigare varit engagerad i ungdomsförbundet RKU. I sin nya text ger Schibbye svar på tal.

Bokmässan 2012

”Pressfriheten på Kuba är usel. Landet ligger på plats 169 i världsrankingen i en hård strid om sista placeringen med länder som Eritrea. Som journalist försvarar jag det fria ordet. Här, i Ogaden och på Kuba. Det är en okränkbar mänsklig rättighet. Att fängsla det fria ordet är ett brott. Detta är en åsikt jag har burit med mig länge”, skriver han bland annat.

Martin Schibbye befinner sig just nu på bokmässan i Göteborg, där han bland annat ska delta i en manifestation för fängslade journalister.

Hela inlägget kan läsas här.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bokmässan 2012

Mer i ämnet