Schlagersångaren Claes-Göran Hederström är död

Uppdaterad
Publicerad

Artisten Claes-Göran Hederström är död, bekräftar familjen för Kulturnyheterna. Han vann Melodifestivalen 1968 med ”Det börjar verka kärlek, banne mej” och låten tog sig in både på Svensktoppen och Kvällstoppen.

Claes-Göran Hederström gick bort natten till tisdagen vid 77 års ålder, bekräftar familjen för Kulturnyheterna. Hederström är mest känd för ”Det börjar verka kärlek, banne mej”, skriven av Peter Himmelstrand, som tog den då 22-årige Hederström till Eurovision där han slutade som femma av 17 deltagande länder.

– Jag tjänar ju fortfarande pengar på låten vilket är helt otroligt. Alla har ju minnen till den här låten. Ett tag tyckte jag det var lite tjatigt. När jag uppträder blir det ju cirka 2 minuter, och det är ju ganska lindrigt, sa Claes-Göran Hederström till sajten Newsner år 2020.

Eurovision 1968 gick till historieböckerna eftersom det antogs att Spaniens diktator Francisco Franco påverkat resultatet och ledde Spaniens bidrag ”La la la” till seger.

”Slump”

Claes-Göran Hederström föddes 1945 i Danderyd utanför Stockholm och bodde vid sin död i Norrköping. När han intervjuades av TT i samband med sin 75-årsdag sa han att han inte självmant sökt sig till musikbranschen utan att ”den sökte upp honom”

– Mycket har varit en slump. Det är tillfälligheter som styr, sedan kan man välja att säga ja eller nej till saker, sade han.

Han startade band tillsammans med sin lillebror Lennart och en av försäljarna på bilfirman där Claes-Göran Hederström jobbade tyckte att musiken var så bra att han kontaktade en skivbolagsrepresentant vid namn Mats Olsson, skriver TT.

Olsson var kapellmästare för bidragen i Melodifestivalen och tyckte om Hederströms röst. Claes-Göran Hederströms bidrag var den tidigare Melodifestivalchefen Christer Björkmans favorit. Hör honom berätta om det i klippet nedan.

Låtar i urval

”Nånting fånigt” 1967 (efter Frank och Nancy Sinatras original ”Something stupid”)

”Här ute på landet” 1972

”Historien om en vän”, som gav en åttondeplats i Melodifestivalen 1973.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.