– Vi lever i ett öppet samhälle men det som många inte upplever är öppet är just maktutövningen. Hur går det till bakom den här tv-fasaden eller tidningarnas bild-byline, säger Per Schlingmann till Kulturnyheterna.
Politiskt spel i centrum
Schlingmann har sett Almedalen inifrån. Han var partisekreterare och statsekreterare för Moderaterna. Nu debuterar han som romanförfattare med ”I maktens öga” om det politiska spelet bakom kulisserna. I Per Schlingmanns framtida Almedalen kulminerar maktkampen inom det styrande partiet. Politiker, press-sekreterare och pressen försöker få makten över händelserna och det är själva spelet som hamnar i centrum. Han tror att många börjar sin politiska bana med höga ambitioner att skapa förändring, men att förutsättningarna för yrket formar människor.
– Det är många som frågar sig om det verkligen är så här... att människor agerar så beräknande. Jag tror att det absolut är så. Och jag tror att själva spelet, spelplanen och makten påverkar människor och till slut så agerar de också inom ramen för själva spelet, säger Schlingmann:
– Jag tror att många därute funderar över ”vem är jag egentligen? Vad tycker jag egentligen?”.
Almedalen – en plats för eliten
”I maktens öga” är en fiktiv berättelse full av list och svek och till och med ett mord, men det Almedalen som finns där är en beskrivning som nog stämmer väl överens med verkligheten: en spelplats för eliten.
– Det fungerar väldigt väl så länge vi har ett högt förtroende för politik – och Sverige är ett land med högt förtroende för politiska institutioner, säger Schlingmann:
– Men det är klart att om det börjar rämna, vilket det finns vissa tendenser till, då kommer den här typen av plattformar bli mer av elitens plattformar. Och då är frågan, går det att skapa platser som överbryggar polariseringen eller inte?
Tror du att Almedalen kommer att leva vidare?
– Under de närmaste åren tror jag det. Men jag tror också att vi kommer att se andra plattformar växa fram, politikerveckan i Järva är ett fantastiskt intressant exempel.