Epic Handshake av Miloslav Randa Foto: Creative commons

SD använde konstverk i sin reklam utan konstnärens tillåtelse

Uppdaterad
Publicerad

En av Sverigedemokraternas EU-kampanjer i Stockholms tunnelbana baseras på ett känt internetmeme, kallat Epic handshake. Men upphovsmannen Miloslav Randa har inte blivit tillfrågad, och kräver nu ersättning från partiet.

Verket ”Epic handshake”, inspirerat av filmen Predator från 1987, har blivit ett känt internetmeme i sociala medier. Men SD har inte bett upphovsmannen om lov att få använda det i sin reklamkampanj, rapporterar Dagens ETC.

Konstnären heter Miloslav Randa från Tjeckien. Han tycker inte om att bilden använts som reklam.

– Sverigedemokraterna har inte sökt mig eller bett om tillåtelse att använda bilden. Jag har kontaktat min advokat. Vi kommer att höra av oss med klagomål till SD denna vecka och kräva ersättning, säger Miloslav Randa till Dagens ETC.

I ett mejl till Kulturnyheterna svarar Christian Krappedal, pressekreterare för Sverigedemokraterna, följande:

”Vi har inte blivit kontaktade i ärendet och väljer därför att inte kommentera detta innan vi mottagit en sådan förfrågan från konstnären.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer