Lars Vilks på Fotografiska i Stockholm Foto: Fredrik Sandberg/TT

SD kuppade in Vilks rondellhund på Fotografiska

Uppdaterad
Publicerad

Sverigedemokraterna nekades visa Lars Vilks rondellhund på Fotografiska – men dök upp tillsammans med både konstnären och hans verk på vernissagen.
– Nu kom den innanför tröskeln, säger Vilks till Expressen.

När Fotografiska bjöd in samtliga riksdagspartier att välja ut fem bilder var för att visa sin vision om vilket Sverige de vill se efter valet slutade det med att Sverigedemokraternas ramar gapade tomma.

Partiet valde nämligen fyra pixlade bilder och en femte som visade deras motiv – Lars Vilks satiriska teckning av Muhammed som rondellhund – något Fotografiska inte gick med på och lät därmed ramarna vara tomma.

Men när det var dags för vernissage på tisdagskvällen dök partiet upp tillsammans med Vilks och originalteckningen.

Hundar över hela Sverige?

– Jag fick veta att de ville ställa ut den här bilden, och tänkte ”äntligen”. Fotografiska är ju ett bra ställe dessutom. Sen fick de då beskedet att den inte fick visas, det tillhör det vanliga. Då tyckte jag att det var intressant att vara med här, det är ju en del av rondellhundens äventyr. Nu kom den innanför tröskeln, säger Vilks till Expressen.

”Först stod vi helt frågande: Är Sverigedemokraternas vision att det ska sättas upp rondellhundar över hela Sverige? Men sen fattade vi: Sverigedemokraterna väljer att, istället för att visa väljarna sin vision, skapa ett läge där de ska uppfattas som offer för censur och sätta fokus på muslimska extremister”, skriver Per Broman, vd för Fotografiska, i ett pressmeddelande.

”De vågar inte”

För Expressen förklarar Joakim Wallerstein, kommunikationschef för Sverigedemokraterna, sin idé:

– Vad är en relevant bild att visa i det här sammanhanget? Då kom vi att tänka på den här bilden, som inte kunnat ställas ut ordentligt. Då är vår vision att i ett framtida Sverige, som vi styr, ska man kunna hänga ut sådana här tavlor utan att riskera att attackeras.

Han tror inte att Fotografiska nekat deras bilder för att ”jävlas” med partiet eller Vilks, utan för att de är rädda.

– De vågar inte och kan inte, jag förstår det, säger Wallerstein.

”Självklart ställer vi inte ut detta material, dels för att det inte alls uppfyller utmaningen som vi gav alla partier: Visa vilket Sverige vill ni se efter valet! Och dels för att det, som alla vet, är förenat med fara att visa denna teckning. Vilket förstås är avskyvärt – att vissa extremister utövar våld som förtrycker yttrandefriheten – men det är den tid vi alla lever i”, säger Broman.

2007 publicerade flera svenska tidningar Lars Vilks teckningar med profeten Muhammed framställd som rondellhund.

Protesterna blev stora från flera länder och Vilks blev ett hatobjekt för vissa. Vilks själv fick ta emot mängder av hot från hela världen. Också svenska företag utomlands hotades. Konstnären fick ett pris på sitt huvud av terrornätverket al-Qaida i Irak.

I oktober 2009 greps Colleen LaRose (Jihad Jane) i USA för planer på att mörda Vilks. 2010 greps sju personer i Irland misstänkta för samma sak, och något senare utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat.

I samband med ett framträdande i Köpenhamn 2015 var Vilks förmodad måltavla för en terrorattack där en person sköts ihjäl och flera skadades i attacken.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer