”Det är en ganska hård dom”, anser Lars Vilks. Foto: TT

”Det är en ganska hård dom”

Publicerad

Mannen som planerade en mordkomplott mot Lars Vilks dömdes idag till 15 års fängelse. Konstnären anser att det blev ett tufft straff.

– Det är en ganska hård dom, säger Lars Vilks.

Det är konstnärens reaktion på domen mot Ali Charaf Damache, som idag dömdes till 15 års fängelse i USA, för att ha rekryterat radikaliserade personer till en mordkomplott mot Lars Vilks år 2009.

Lars Vilks anser att den dömde redan var avslöjad och därmed oskadliggjord.

– Sen är det klart att han har varit ute efter saker och ting som är orimliga, men jag tycker ändå att det är att ta i, säger Lars Vilks.

”Inte tagits på allvar”

Däremot anser Lars Vilks att händelserna tidigare inte tagits på allvar och att han därmed också har saknat berättigande till skydd.

– Det tror jag är det viktigaste för mig, att det inte bara ses som någon form av lek, utan att det är på riktigt, säger Lars Vilks.

53-åringa Damache har erkänt brottet i rätten, något som Lars Vilks ser som en bekräftelse på att något verkligen var på gång.

Men domen gör inte konstnären tryggare.

Den där historien är gammal. Jag lever ändå under hot, säger Lars Vilks.

”Press på yttrandefriheten”

Han berättar att hotbilden mot honom anses vara väldigt stark. Han har bland annat behövt ställa in ett antal offentliga föredrag, på grund av säkerhetsskäl.

– Man begränsar handlingsfriheten hårt. Vi har hamnat i ett läge där man kan lägga press på yttrandefriheten i de demokratiska länderna och man lyckas ganska väl med det, säger Lars Vilks.

Konstnären ska nu fortsätta som vanligt med sin konst.

– Man ska inte ändra någonting. Det finns ingen anledning att böja sig för det, säger Lars Vilks.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet