Foto från 2010 på Ali Charaf Damache när han anländer till rättegången i Irland. Foto: Peter Morrison/TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

15 års fängelse för mordplaner på Lars Vilks

Uppdaterad
Publicerad

Ali Charaf Damache får 15 års fängelse när domen föll i USA för att ha rekryterat radikaliserade personer till en mordkomplott mot Lars Vilks.

Ali Charaf Damache, en 53-årig man med ursprung från både Irland och Algeriet har nu dömts efter en tio år lång härva, skriver TT.

Tidigare har 53-åringen hävdat att han är oskyldig men har nu erkänt. I rätten ska han ha svarat att han ändrat sig för att han faktiskt är skyldig snarare än en förhandlingstaktik.

Damache rekryterade radikaliserade individer över internet från USA till Europa. Avsikten var att döda den svenska konstnären Lars Vilks för hans teckningar där han ritat bland annat profeten Muhammeds ansikte på en hund.

Åkte till Europa för att döda Vilks

Bland de radikaliserade fanns Colleen ”Jihad Jane” LaRose, en amerikanska som redan sitter dömd för att ha åkt till Europa med avsikten att döda konstnären.

– Han organiserade en plan för att utbilda dem kring sprängmedel och skicka ut dem i västvärlden för att utföra våldsam jihad, säger assisterande åklagare Jenniefer ARbittier Williams enligt mediereferat från Philadelphia i USA där rättegången hölls.

Domen mot Ali Charaf Damache kunde falla sedan en uppgörelse gjorts med åklagarna. I uppgörelsen stryks en del mindre åtalspunkter, medan Damache lovar att inte motsätta sig utvisning från USA efter avtjänat straff, skriver TT.

Han väntas då bli skickad antingen till Irland eller Algeriet som är länder där han har medborgarskap.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester.

I oktober 2009 greps amerikanskan Colleen LaRose, även känd som ”Jihad Jane”, i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose dömdes 2014 till tio års fängelse.

Våren 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som ”Jihad Jamie”. Hon utlämnades till USA och dömdes 2014 till åtta års fängelse.

I maj 2010 utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

På hösten 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks, men friades.

I februari 2015 deltog Lars Vilks i ett möte i Köpenhamn i Danmark. Den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein öppnade eld mot mötet och en person dödades. Några timmar senare mördade han en judisk man utanför en synagoga. Fem poliser skadades i attackerna. El-Hussein sköts senare till döds av polisen utanför sin bostad.

I november 2016 förstördes delar av konstverket Nimis på Kullaberg i en misstänkt anlagd brand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.