Ali Charaf Damache misstänks för att tillsammans med ”Jihad Jane” ha planerat att mörda konstnären Lars Vilks. Foto: TT

Misstänkt i Vilks-fall utlämnad till USA

Uppdaterad
Publicerad

Ali Charaf Damache har utlämnats till USA. Han misstänks för att ha samarbetat med ”Jihad Jane”, som dömdes för planer på att mörda den svenske konstnären Lars Vilks.

Damache har framträtt i en domstol i Philadelphia efter att ha utlämnats till USA från Spanien, enligt amerikanska medier.

52-åringen tillhörde kretsen kring amerikanskan ”Jihad Jane” och anklagas för att ha rekryterat personer för ”våldsam jihad”. Han ska både ha rekryterat och samarbetat med Colleen LaRose, ”Jihad Jane”, som dömdes 2014 till tio års fängelse i USA bland annat för planer på att mörda Lars Vilks.

Ali Charaf Damache. Foto: TT

Mycket protester

Den misstänkte mannen ska tillsammans med LaRose ha rekryterat personer på nätet i syfte att genomföra terrorattacker i Europa och USA. LaRose har i domstol 2011 erkänt sig skyldig till att tillsammans med Damache ha planerat att försöka döda Lars Vilks.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester och Vilks blev ett hatobjekt för militanta islamister. Han lever i dag under livvaktsskydd.

Den 52-årige mannen är den första utlänning som tas till USA för att ställas inför rätta för terrorism efter det att Donald Trump blev president.

Riskerar 45 år

Damache – med såväl irländskt som algeriskt medborgarskap – greps på Irland 2010, där han bott i tio års tid. Han släpptes efter att en irländsk domare avslagit begäran från USA om utlämning. Han greps sedan på nytt i Spanien i december 2015.

Damache riskerar 45 års fängelse om han fälls. Den 28 augusti framträder han i rätten igen, under en borgensförhandling.

En annan som greps på Irland 2010 var Jamie Paulin Ramirez, ”Jihad Jamie”. Hon dömdes 2014 till åtta års fängelse i härvan, där mordplanerna mot Vilks ingick. ”Jihad Jamie” gifte sig med Damache, som beskrivs som terrorcellens ledare.

I augusti 2007 publicerade flera svenska tidningar teckningar av Lars Vilks där Muhammed framställdes som rondellhund. Teckningarna väckte omfattande protester.

I oktober 2009 greps amerikanskan Colleen LaRose, även känd som ”JIhad Jane”, i USA för planer på att mörda Vilks. LaRose dömdes 2014 till tio års fängelse.

Våren 2010 greps sju personer på Irland misstänkta för planer på att mörda Vilks. En av dem var amerikanska Jamie Paulin Ramirez, även känd som ”Jihad Jamie”. Hon utlämnades till USA och dömdes 2014 till åtta års fängelse.

I maj 2010 utsattes konstnärens hem, nära Höganäs, för ett brandattentat. Två unga män dömdes i hovrätten till fängelse i två respektive tre år.

På hösten 2011 greps tre män i Göteborg. De åtalades för att ha förberett ett mord på Vilks, men friades.

I februari 2015 deltog Lars Vilks i ett möte i Köpenhamn i Danmark. Den utpekade gärningsmannen Omar Abdel Hamid El-Hussein öppnade eld mot mötet och en person dödades. Några timmar senare mördade han en judisk man utanför en synagoga. Fem poliser skadades i attackerna. El-Hussein sköts senare till döds av polisen utanför sin bostad.

I november 2016 förstördes delar av konstverket Nimis på Kullaberg i en misstänkt anlagd brand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer