Colleen LaRose, även känd som Jihad Jane, till vänster. Den svenske konstnären Lars Vilks till höger. Foto: TT

Jihad Jane ville mörda Lars Vilks för kärleken

Uppdaterad
Publicerad

Jihad Jane, kvinnan som planerade mörda Lars Vilks för hans teckning av Muhammed som hund, berättar nu om hennes motivation till dådet. Det handlade om kärlek – men även om viljan att bevisa hur kvinnor kan klara av samma dåd som män.

Hon dömdes för ungefär ett år sedan till tio års fängelse för att ha planerat mord på den svenska konstnären Lars Vilks. Amerikanskan Colleen LaRose, 51, mer känd under sin pseudonym Jihad Jane, ger nu mer ingående, personlig information om vad som drev henne att vilja genomföra mordet.

– Det finns många skäl, men det enklaste skälet är att jag gjorde det av kärlek: Kärlek till min profet, kärlek till min gemenskap (”Ummah”) och kärlek till min bror som gav mig uppdraget, berättar hon inifrån fängelset, i en brevväxling med juridikforskaren Kimberly Mehlman-Orozco, skriver NBC News.

”Systrar gavs aldrig liknande uppdrag”

Hon berättar i breven också om att hon fann motivation i att som kvinna få utföra samma dåd som vanligen förbehölls manliga terrorister.

– Jag tror också att jag gjorde det utav stolthet. Systrar ges aldrig uppdrag liknande det jag gavs. Jag kände att min bror hade tillräckligt förtroende och tillit till mig att han ärade mig genom att ge mig uppdraget. Jag kände att om han älskade mig så mycket var jag tvungen att göra det han sa behövde göras.

Konverterade efter romans

LaRose har vid tidigare tillfällen berättat om hur hon som liten utnyttjades sexuellt av sin far. Detta ska ha drivit henne i unga tonår till ett liv i drogmissbruk och prostitution. Hon upptäckte islam genom en kärleksaffär med en muslimsk man. Hon radikaliserades sedan genom kontakt med al-Qaida-anhängare via diverse nätforum.

Lars Vilks, som retade upp LaRose och al-Qaida genom att rita Muhammeds ansikte på en hunds kropp, har själv sagt att han anser straffet mot LaRose väldigt hårt, med tanke på hennes bakgrund.

– Man borde ha tagit större hänsyn till hennes psykiska tillstånd. Mitt intryck är att hon hade behövt ordentlig terapi för att komma ifrån sin situation, sa han strax efter domen föll.

Skyller på USA:s krigande

I breven till Mehlman-Orozco pekar LaRose även på USA agerande i flera länder i mellanöstern, samt Israel, som hon benämner som sionister, som grund till att både hon och andra islamistiska terrorister genomför attentat i västvärlden.

– Föreställ dig att USA invaderades och ockuperades av fiendestyrkor och att dessa styrkor dödade män, kvinnor och bar och berövade många familjer deras hem. Självklart skulle amerikaner slå tillbaka och göra det som krävs för att få ett slut på ockupationen av deras mark.

Väntar på reaktion på Paris-dåden

Samtliga dessa brev skrevs före terrordåden i Paris i förra veckan. Kimberly Mehlman-Orozco väntar nu på nya brev för att få veta hur både LaRose och andra dömda terrorister ser på det inträffade.

– Jag tror det finns ett värde i att förstå hur de förhåller sig till det, säger hon till NBC News.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Lars Vilks

Mer i ämnet